Svet
17 ogledov

Protesti ohromili državo

francija, protest, pokojninska reforma
1/19
Žurnal24 main
Protesti proti pokojninski reformi v Franciji se nadaljujejo. Še vedno stavka tudi velika večina francoskih rafinerij, blokirana so skladišča z gorivom. Sindikati: protestiralo okoli tri milijone ljudi.

Kot smo poročali včeraj, so protestniki za danes napovedali še večje proteste, za četrtek pa splošno stavko.

Država ohromljena
Po ocenah francoskih sindikatov se je v soboto na ulice podalo tri milijone ljudi, policija pa ocenjuje, da jih je protestiralo okoli 800.000.
Življenje v večjih francoskih mestih je praktično ustavljeno.

Danes se je tako nadaljevala stavka v desetih od skupno dvanajstih francoskih rafinerij in blokada skladišč z gorivom. Iz pariškega letališča Roissy Charles de Gaulle so sporočili, da imajo goriva na zalogi samo še do ponedeljka. Na ministrstvu za promet intenzivno iščejo rešitve, kako bi obnovili oskrbo goriva proti letališčema.

S stavko v rafinerijah je namreč prenehalo dotekati gorivo preko naftovoda proti letališčema Orly in Roissy. Tako trenutno ni na voljo ustreznega letalskega goriva, ki bi ga lahko poslali proti letališčema. Oblasti so položaj glede oskrbe z gorivom tudi označile kot "resnega". Prometni minister je kljub temu izrazil prepričanje, da bodo kmalu našli rešitev. Ponekod je že zavladala panika, saj si številni delajo zaloge z gorivom.

 

Pokojninsko reformo sta narodna skupščina in spodnji dom francoskega parlamenta že potrdila. Senat naj bi o reformi glasoval v sredo.

Protestniki zasedli skladišča
Včeraj so protesniki med stavko proti pokojninski reformi, ki predvideva zvišanje upokojitvene dobe s 60 na 62 let do leta 2018, zasedli tudi številna skladišča goriva. Predsednik Nicolas Sarkozy je proti njim napotil tudi posebne enote policije, ki jim je sicer uspelo osvoboditi nekaj blokiranih skladišč goriva, a so protestniki nato blokirali vse povezave do teh skladišč.

Ponekod je prišlo tudi do izbruhov nasilja. Skupno so zaradi izgredov med demonstracijami samo včeraj prijeli več kot 150 ljudi, najmanj ena oseba (policist) pa je bila ranjena.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.