Svet
11 ogledov

Protesti po Iranu objeli še Irak

Iranska policija je s solzivcem in gumijastimi naboji razgnala protivladne prote Žurnal24 main
Iranska policija je s solzivcem in gumijastimi naboji razgnala protivladne protestnike. Pri tem je umrl en človek, več je bilo ranjenih. Razjarjene množice so se podale tudi na iraške ulice.

Namestnik vodje policije Ahmad Reza je potrdil, da je en človek umrl. Hkrati je zatrdil, da za demonstracijami stojijo ZDA, Velika Britanija in Izrael.

Velika Britanija in ZDA so oblasti v Teheranu že pozvale, naj bodo zadržane in naj ne ukrepajo proti demonstrantom. "Opoziciji in pogumnim ljudem na iranskih ulicah želimo, da bi imeli takšno priložnost, kot so jo prejšnji teden izkoristili Egipčani," je dejala ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton. Britanski zunanji minister William Hague pa je Ahmadinedžada pozval, naj svojemu narodu dovoli, da izrazi svoje mnenje. Ahmadinedžad je namreč prejšnji teden dejal, da imajo Egipčani pravico izraziti svoje mnenje.

Izraelska opozicija je sklicala demonstracije po tunizijskem in egiptovskem vzoru. Demonstranti so vzklikali gesla proti predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu, ki ga obtožujejo, da je bil leta 2009 izvoljen s pomočjo prevar.

Eden od vodij iranske opozicije Mir Hosein Musavi je na svoji spletni strani zapisal, da je bilo med protesti aretiranih "več sto demonstrantov". Že pred začetkom demonstracij je policija obkolila hišo, v kateri živi Musavi, in mu tako preprečila, da bi se udeležil demonstracij. Po nekaterih navedbah je opozicijski vodja dejansko v hišnem priporu. V hišnem priporu je tudi drugi vodja opozicije Mehdi Karubi, policija pa naj bi nadzorovala tudi nekdanjega reformističnega predsednika Mohameda Hatamija.

Smrtna kazen za opozicijske voditelje
Več poslancev iranskega parlamenta je zahtevalo smrtno kazen za opozicijske voditelje, je poročala iranska državna televizija. Poslanci so kričali "Smrt Musaviju, Karubiju in Hatamiju".

Razjarjene množice tudi na iraške ulice
V mestu Faludža, 60 kilometrov zahodno od Bagdada, in Kirkuku na severu države je več sto protestnikov protestiralo proti korupciji, slabemu delovanju javnih služb in samovoljnim aretacijam.

Protestniki so nosili napise "Ne samovoljnim aretacijam", "Kje so javne službe?" in "Ne korupciji". V Iraku je prišlo že do več podobnih protestov, zaradi katerih je premier Nuri Al Maliki v začetku meseca oznanil, da si bo prepolovil plačo. Tako naj bi pripomogel k "zmanjšanju razlike v življenjskem standardu med različnimi družbenimi razredi".

Proteste v Iraku so spodbudili politični nemiri v Egiptu, Jemnu, Alžiriji in več drugih državah na Bližnjem vzhodu, Iračani pa zahtevajo več zaposlitvenih možnosti, reforme in demokracijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.