Svet
21 ogledov

Protesti po oprostitvi policista, ki je zadavil temnopoltega moškega

Protestniki zahtevajo pravico za temnopoltnega moškega, ki ga je ob aretaciji zadavil belopolti policist. Porota ga je oprostila.

"Ne morem dihati. Ne davi me"  so sinoči vzklikali protestnikipo ulicah Manhattna in Staten Islanda in tako protestirali proti odločitvi porote, ki je oprostila belega policista. Ta je julija zadavil neoboroženega temnopoltega moškega. Pravosodni minister ZDA Eric Holder je že napovedal zvezno preiskavo zaradi morebitnega kršenja državljanskih pravic.

Prodajal cigarete brez dovoljenja

Skupina policistov se je 17. julija na Staten Islandu skušala aretirati na temnopoltega Erica Garnerja, ker je na ulici brez dovoljenja prodajal cigarete po kosih. Hoteli so ga aretirati, velikan Garner pa jim je dejal, naj ga pustijo pri miru, ker nikogar ne nadleguje.

Beli policist Daniel Pantaleo se je hotel dokazati pred večjimi kolegi in je Garnerja stisnil v prepovedani daviteljski prijem. Garner je večkrat ponovil, da ne more dihati, Pantaleo pa je stiskal, dokler ni Garner izdihnil. Mrliški oglednik mesta je smrt označil za namerno, obstaja pa tudi podroben videoposnetek dogodka.

Policijski sindikat trdi, da je Pantaleo uporabil dovoljen prijem, ki ga učijo na akademiji, da spravi osumljenca na tla. Za poznavalce, ki niso policisti, pa ni nobenega dvoma, da je šlo za prijem, ki ni dovoljen iz enostavnega razloga, ker lahko povzroči smrt. Garner je bolehal za astmo in policijski sindikat trdi, da je bil to vzrok smrti.

Tudi v Fergusonu policist oproščen

Protestniki so sinoči vzklikali tudi geslo iz predmestja St. Louisa Fergusona "Roke gor, ne streljaj", ki simbolizirajo smrt temnopoltega najstnika Michaela Browna. Neoboroženega Browna je ustrelil beli policist, velika porota pa ga prav tako ni obtožila ničesar.

V večinoma temnopoltem Fergusonu je umrl mladenič, ki je pred smrtjo oropal trgovino, na "belem" Staten Islandu pa odrasel moški, ki je služil denar s prodajo cigaret. Večinoma bela velika porota je blizu Fergusona oprostila belega policista, podobno sestavljena velika porota pa je enako storila na Staten Islandu, ki velja za najbolj konservativno mestno občino New Yorka, saj tam živi veliko policistov in gasilcev. To sta v ZDA pretežno bela poklica.

Obama: Gre za ameriški problem

Da je nekaj narobe v deželi svobode, se je v sredo ponovno zavedel tudi predsednik Barack Obama, ki je dejal, da imajo problem. "Vsi, ne glede na raso ali vero, moramo priznati, da gre za ameriški problem, če se nekoga pred zakonom ne obravnava enakopravno. Moja naloga je, da pomagam problem rešiti," je dejal Obama.

Njegov pravosodni minister Eric Holder je dejal, da je tragedija v New Yorku eden od incidentov, ki postavljajo na preizkušnjo zaupanje med policijo in skupnostmi, ki bi jih policija morala ščititi.

Pantaleo in policist iz Fergusna Darren Wilson sta se na lokalni ravni izvlekla brez posledic, vendar jima še grozi zvezna preiskava in morebitna obtožnica zaradi kršenja državljanskih pravic. To je ameriška posebnost uzakonjena zaradi krivic, ki so se dogajale temnopoltim na jugu pod vladavino bele večine.

Na drugem koncu New Yorka božične pesmi

V New Yorku nasilja v sredo ni bilo, položaj pa je bil povsem bizaren v slogu izreka "Samo v New Yorku". Ko so protestniki zapirali promet v središču Manhattna in spravljali ob živce neprevidneže, ki so se zvečer spravili za volan, je na policijsko močno zaščitenem otoku pred Rockefellerjevim centrom televizija NBC vodila svoj zabavni program ob prižigu luči na velikem božičnem drevesu.

Slavni, kot je Mariah Carey, so peli božične pesmi, ljudstvo je navdušeno ploskalo, le nekaj ulic stran pa se je drugi del ljudstva prerival s policisti in zahteval odgovornost. Eden od policistov je ob vsem tem radovednim turistom mirno razlagal, da gre za to, da ljudje nimajo radi, če jih policisti pobijajo in zato pač protestirajo.

Newyorški župan Bill de Blasio je postal tarča konservativne ameriške televizije Fox, ker je odpovedal udeležbo na slovesnosti pred Rockefellerjevim centrom in je šel na Staten Island k družini ubitega in tam dejal, da si ne more predstavljati, kako bi doživel smrt lastnega sina Danteja. Županova soproga je temnopolta, Dante pa je mešan čeprav za belce temnopolt.

Protestniki so za nekaj minut zasedli celo glavno železniško postajo Grand Central in se v času konice ulegli na tla. Nekatere mimoidoče prebivalce belih predmestij je to ujezilo in so celo pljuvali nanje. Kar pa je najbolj padlo v oči, je dejstvo, da je bila za razliko od Fergusona in drugih ameriških mest, večina protestnikov na ulicah Manhattna belih.

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:29 05.december 2014.

    že drug tak dogodek ameriškega policijskega nasilja pa še kar jih ne kaznujejo. pomoje se bojijo da če bi kaznoval policiste da bi jim njihov ego padu preveč. Ker njim ego ogromn pomen.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 11:14 05.december 2014.

    amerika je bila in bo raj za revolveraše

  • primorc91 22:21 04.december 2014.

    Redite ne vsem oblikam kapitalističnega režima. To pa počnejo slovenski kapitalisti: http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-dnevnik/174307899http://razkrinkan-sintal.blogspot.com/