Svet
5 ogledov

Protesti po zaupnici

Silviu Berlusconiju je uspelo. (Foto: Reuters)
1/15
Žurnal24 main
Berlusconijev uspeh pri glasovanju o nezaupnici je na ulice pognal na stotine jeznih protestnikov, ki so se spopadli s policijo. Ranjenih naj bi bilo najmanj 50 ljudi.
Berlusconi ima dokaj nenavaden smisel za humor, ki ga je že večkrat spravil v težave. Preberite njegove neslane šale.

Poškodovanih je najmanj 50 ljudi, med njimi več policistov. Več kot 40 protestnikov so pridržali. Med protestniki so prevladovali študenti, videti pa je bilo tudi delavce in priseljence.

"Medtem ko v parlamentu igrajo svojo malo igro, gremo mi v katastrofo. Kje je moja prihodnost? Ne čutim, da me ta vlada zastopa, ne čutim se zastopan v svoji lastni državi," pravi 19-letni študent Marco.

Med protestniki so bili večinoma študenti, ki nasprotujejo varčevalnim ukrepom italijanske vlade na področju izobraževanja in zahtevajo odstop premierja Silvia Berlusconija. Vidne posledice današnjih izgredov v središču Rima so bile predvsem razbite izložbe in nekaj zažganih policijskih vozil. Študentski protesti so sicer danes potekali še v več deset drugih italijanskih mestih, med drugim v Milanu in Torinu, kjer je prav tako prihajalo do nasilnih izgredov.

Odločilni trije glasovi
Proti nezaupnici je po poročanju tujih medijev glasovalo 314 poslancev, za pa 311. V senatu ga je podprlo 162 senatorjev, 135 jih je bilo proti. 11 jih ni glasovalo.

Kljub zmagi ostaja prihodnost njegove desnosredinske vlade negotova, saj bo zaradi tesne večine v parlamentu težko sprejemala nove zakone.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.