Svet
3 ogledov

Protesti Poljakov

1/5
Žurnal24 main
Lech Kaczinsky in njegova soproga bosta v nedeljo pokopana v katedrali gradu Vavel, kjer počivajo tudi poljski kralji. Številni Poljaki zaradi odločitve protestirajo.

"Predsednik in prva dama bosta pokopana skupaj. Ne moremo ju ločiti, saj sta bila skupaj malodane vse življenje," je napovedal krakovski metropolit, kardinal Stanislaw Dziwisz. Hkrati je pozval Poljake, naj imajo razumevanje do odločitve, da predsedniški par pokopljejo poleg nekdanjih poljskih kraljev.

"Junaška smrt predsednika zahteva od nas, da se povežemo v miru in za dobrobit naše domovine. Razdeljevanja ne vodijo nikamor. Povezuje pa nas patriotizem, ki je odlikoval tudi pokojnega predsednika," je Poljake pozival Dziwisz.

Krsti Lecha in Marie Kaczinsky sta od včeraj popoldne na voljo za zadnje slovo. Poljaki v vrsti čakajo tudi po tri ure, da se poslovijo od predsedniškega para.

 

Kardinal je potrdil, da bo pokojni par Kaczynski pokopan poleg utemeljitelja poljske republike Jozefa Pilsudskega, ki je umrl leta 1935. Kraj pokopa naj bi izbrala družina pokojnega predsedniškega para.

Dovolj zaslužen, da je na mestu kraljev?
Čeprav je tragična sobotna smrt predsednika skoraj povsem stopila ostrino negativnih stališč, ki jih je bil za časa političnega delovanja deležen s strani skoraj dveh tretjin Poljakov, je napoved, da ga bodo pokopali poleg nekdanjih poljskih kraljev, deležna številnih nasprotovanj.

Številni Poljaki so se že povezali na Facebooku, kjer protestirajo zoper odločitev. Več kot sto protestnikov se je zbralo tudi v središču Krakova; nosili so transparente in vzklikali: "Ne v Vavlu!" in se pri tem spraševali, ali je pokojni predsednik res zaslužen, da je pokopan na mestu kraljev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.