Svet
17 ogledov

Protesti proti beguncem v Leipzigu

Protesti v Leipzigu EPA
V Leipzigu se je sinoči zbralo nekaj tisoč ljudi, ki je protestiralo proti masovnim prihodom emigrantov na območje Nemčije. Nestrpnost zoper emigrante se je po silvestrski noči, ko so v več nemških mestih zabeležili spolno nasilje nad ženskami s strani več tisoč tujcev še razmahnilo.

Nasprotniki politike nemške kanclerke Angele Merkel so nosili plakate, na katerih je med drugim pisalo "Islam = Teror". "Begunci niso dobrodošli!" je pisalo na enem od transparentov, na katerem so bile upodobljene silhuete treh moških, oboroženih z noži, ki preganjajo žensko. "Mi smo ljudje", "Upor!" in "Izženite jih!", so vzklikali protestniki.

Protest, na katerega je pozvalo gibanje Legida, lokalna organizacija skrajno desničarskega gibanja Pegida, je budno spremljala policija; na drugem koncu mesta so se namreč zbirali meščani, ki so sprejem emigrantov podprli. V predelu Connewitz je okoli 250 huliganov povzročilo nerede.

Protesti v Leipzigu | Avtor: EPA EPA

Huligani so v predelu, kjer naj bi se zbirali privrženci leve politične opcije, po podatkih policije zažgali več avtomobilov, prižigali pirotehnična sredstva in razbijali izložbe trgovin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Policisti so huligane obkolili in popisali 211 osumljencev, ki so policiji že znani kot "desničarji ali pripadniki navijaških skupin". Pri teh dejanjih je šlo za kršenje javnega reda in miru.

Pripadniki policijskih enot so zabeležili tudi 57 kršitev zakonov o zbiranju, orožju, in posedovanju mamil. Pri posredovanju je bilo poškodovanih pet policistov.

Nemška kanclerka Angela Merkel je medtem včeraj v okviru gospodarskega srečanja v Manzu menila, da je Evropa ranljiva zaradi begunske krize in da še vedno ne obvladuje situacije v takšni meri, kot bi si jo želela. Merklova je dodala, da sta evro in svoboda gibanja v Evropi v "neposredni povezavi" s to krizo.

Protestniki v Leipzigu so kanclerki med drugim očitali, da uničuje Nemčijo; ta je v lanskem letu sprejela okrog 1,1 milijona beguncev.

Komentarjev 15
  • samo.jst 08:09 13.januar 2016.

    Angelca je prodala Evropo za lastni interes... mislim, da ni druge razlage za tako slepo in neodgovorno ravnanje. Z EU je konec... gospodarstvo tone, meje se postavljajo in interno prihaja do združevanj posameznih držav. Nemci bodo že spravili nesnago iz ...prikaži več lastnega ozemlja, saj imajo vse možnosti...kam jih bodo spravili, pa sami pomislite.

  • h3o 01:35 13.januar 2016.

    brez upora bi nas turćini že davno pomuslimanili...

  • dragec 17:55 12.januar 2016.

    Desne komuniste - ti tele janšev ksenofob