Svet
0 ogledov

Protesti proti ignorantski eliti

"Če je Jadranka Kosor premierka, je vsak lahko premier," je kritičen profesor Ja Žurnal24 main
Intervju. Jaroslav Pecnik, politični analitik.

Tako oblast kot opozicija popolnoma ignorirata državljane, zato protesti samo kanalizirajo jezo, obup in revščino večinskega prebivalstva, ne bodo pa ponudili izhoda iz razmer, v katerih se je znašla Hrvaška, je v pogovoru za Žurnal24 izpostavil predavatelj na evangelijski teološki fakulteti v Osijeku Jaroslav Pecnik.

MINI INTERVJU: Domagoj Bebić, FDV, Zagreb

Ali so mlade Hrvate navdihnili Arabci, ki so organizirali proteste prek Facebooka?
Razen časovne ni vzporednic; tam po napovedi protesta oblasti takoj ukinejo splet, na Hrvaškem pa se to ne bo nikoli zgodilo.

Kako si potem razlagate proteste, ki so se s spleta prenesli na ulice? Hrvaška je ustvarila tradicijo, da se protestniki najprej zberejo okrog Facebookovih skupin, potem pa v realnem svetu. To je zdrav ventil za sproščanje jeze. Sicer je povprečna uporaba Facebooka na Hrvaškem 28 odstotkov, medtem ko je povprečje Evropske unije 25 odstotkov.

“Oblast (HDZ) je podkupljena, da bolj ne more biti, opozicija (SDP) pa boga moleduje, da ne pride na oblast. Oboji so del iste podkupljene politične elite, ki je odtujena od ljudstva. Elita hodi po eni, državljani pa po drugi tirnici,” je ponazoril.

Konglomerat obskurnosti
Kot je pojasnil, so v različnih protestih te dni na Hrvaškem “mnogi imeli prste” – od radikalne hrvaške desnice s konglomeratom obskurnih osebnosti, ki jim neredi ustrezajo, prek navijaških in huliganskih skupin, ki pač nikoli ne zamudijo priložnosti za nasilje, pa do različnih združenj borcev domovinske vojne, ki za nekoga opravljajo delo.

“S čim pa so oni nezadovoljni, saj imajo najglasnejši ogromno privilegijev?” se je vprašal Pecnik in dodal, da pri protestih večina teh združenj ni sodelovala.

Lesar je novi up opozicije
Če policija ne bo uporabila nasilja, bodo protesti izzveneli, dokler se ne bo pojavila skupina ljudi, intelektualcev, ki si bodo prizadevali za splošno dobro ljudi; šele takrat se bodo zgodile spremembe.

Za zdaj Pecnik kot up dejanske opozicije vidi Dragutina Lesarja, ki je pred nekaj meseci izstopil iz HNS Vesne Pusić in ustanovil laburistično stranko ter ki mu javnomnenjske raziskave že kažejo petodstotno podporo.

MINI INTERVJU: Dragutin Lesar, Hrvaški laburisti
Ali se bodo Hrvaški laburisti, ki jih predstavljate, pridružili protestom?
Ne. Laburisti bomo svoje proteste organizirali marca.

Kaj mislite o zdajšnjih?
Obžalujemo, da je izbruhnilo nasilje, ki pa oblastem zdaj ustreza, saj ljudi strašijo, da je v nevarnosti demokracija ali vstop Hrvaške v Evropsko unijo. Stalni protesti po različnih mestih so sicer eden od načinov, da se oblast prisili k odstopu.

Vi to poskušate s podpisi državljanov.
Drži. Zbrali smo 62 tisoč pisem državljanov, ki zahtevajo takojšen odstop Jadranke Kosor, a oblasti tega ne razumejo. HDZ poziva k pisanju pisem podpore. Pričakujem tudi štafeto 25. maja, saj smo tudi to že
videli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.