Svet
8 ogledov

Protesti v spomin na odhod Mubaraka

Egipt nemiri EPA
V Egiptu leto dni po odhodu nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka z oblasti še vedno potekajo protesti.

V Kairu so se tako ob današnji prvi obletnici odhoda avtokratskega predsednika zbrali tamkajšnji študentje, ki so zahtevali odhod vrhovnega vojaškega sveta in predajo oblasti civilnim predstavnikom ljudstva.

"Danes sem na stavki zaradi slabih razmer v državi. Nobene razlike ni med vojaškim svetom in Mubarakom. Hočemo, da odidejo sedaj," je dejal eden od protestnikov pred eno od univerz v Kairu.

Poziv k današnji celodnevni stavki je sicer do sedaj naletel na relativno slab odziv, vendar pa aktivisti napovedujejo, da bodo z akcijami nadaljevali. Javna televizija je poročala, da se zaposleni v javnem prometu stavke ne bodo udeležili, na naslovnici časnika Al Ahram pa je bil naslov: "Ljudje zavračajo javno nepokorščino".

Vrhovni svet bo odgovoril na stavko

Vladajoči vrhovni svet je sporočil, da bo v odgovor na pozive k stavki po državi namestil dodatne vojaške sile, in poudaril, da se ne bo upognil pod grožnjami in spletkami. Medtem ko mladi aktivisti zahtevajo, da vojska preda oblast civilnim predstavnikom ljudstva že sedaj, vrhovni vojaški svet vztraja, da bo oblast predal po predsedniških volitvah junija.

Čeprav sta dva stebra Mubarakovega režima, močna policijska država in nepravičen gospodarski sistem, ostala tudi po sesutju na videz nepremagljive 30-letna Mubarakove vladavine, pa je v Egiptu vendarle prišlo do nekaterih sprememb. Med drugim poteka sojenje nekdanjemu predsedniku zaradi odgovornosti za nasilno zadušitev množičnih protestov ter zaradi korupcije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.