Svet
8 ogledov

Protesti zahtevali žrtve

Tajska, protesti
1/4
Žurnal24 main
Razmere v tajski prestolnici Bangkok so še vedno napete. Vojska je proti protestnikom uporabila solzivec. V streljanju pa je bil ustreljen en novinar. Umrli so trije ljudje, 45 je ranjenih.

V spopadih med vladnimi silami in protivladnimi protestniki v tajski prestolnici Bangkok pa so po podatkih reševalne službe umrli najmanj trije ljudje, 45 pa je bilo ranjenih.

Po poročanju agencije Reuters je bil v protestih ustreljen en tuj novinar. Njegovo zdravstveno stanje pa še ni znano.

Novinar je bil ustreljen v trenutku, ko je s kamero v roki stal med vladnimi silami in protestniki. Ko so ga protestniki odnesli s prizorišča, je bilo mogoče videti okrvavljeno roko.

Ukaz, da razženejo protestnike
Vladne enote, ki imajo ukaz, da protestnike razženejo, se bližajo kakim 2000 protestnikom. Na širšem območju, ki se razteza na nekaj kvadratnih kilometrih, vojaki že od četrtka zvečer blokirajo ceste in postavljajo nadzorne točke, da bi zaprli območje.

Pred dnevi je sicer že kazalo, da bodo protestniki z oblastmi naposled le našli skupni jezik, saj je Abhisit za jesen napovedal razpustitev parlamenta in sklic predčasnih volitev.

Rdečesrajčniki so dogovor sprva sicer sprejeli pod določenimi pogoji, vendar so pogajanja z vlado nato padla v vodo, Abhisit pa je svojo ponudbo v četrtek dokončno umaknil.

Na območju je slišati tudi strele, a ni jasno, kdo strelja, medtem ko so protestniki sežgali prazen vojaški avtobus. O streljanju so poročali tudi danes ponoči.

V četrtek v nasilju umrl en človek
Nasilje se nadaljuje, potem ko je v četrtek v streljanju in eksplozijah v središču mesta umrl človek, enajst ljudi pa je bilo ranjenih, vključno z enim od vodij protestnikov.

Med huje ranjenimi je namreč tudi eden od vodij protestnikov v značilnih rdečih srajcah, general major Khattiya Sawasdipol. Protestniki so oblasti obtožile, da so ga namerno ustrelili, kar so te zanikale.

Bo v prestolnici res mir?
Napetosti med tajskimi silami in protestniki so se začele stopnjevati že v četrtek dopoldne, ko je tajski premier Abhisit Vedžadživa napovedal, da bo v prestolnico po dveh mesecih bolj ali manj nasilnih protestov povrnil mir in pri tem, če bo potrebno, uporabil tudi silo.

Zaradi zaostrovanja razmer so tajske oblasti po razglasitvi izrednih razmer v Bangkoku in eni od sosednjih provinc izredno stanje razglasile še v 15 provincah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.