Svet
15 ogledov

Protesti zaradi filma se nadaljujejo in širijo

Tunis EPA
Več tisoč protestnikov je danes v sudanski prestolnici Kartum napadlo ameriško, britansko in nemško veleposlaništvo. Dva protestnika sta bila ubita. O nasilnih protestih poročajo tudi iz Libanona, kjer je danes obisk začel papež Benedikt XVI., in iz Tunizije, kjer so umrli trije.

Policija v Kartumu je protestnike skušala razgnati s solzivcem, medtem ko so napadli nemško veleposlaništvo, s katerega so odstranili nemško zastavo in jo nadomestili z islamistično, na veleposlaništvu pa podtaknili ogenj, pri čemer je nastala gmotna škoda. Protestniki so tudi zaprli pot, da bi preprečili prihod gasilcev.

Gasilci so nato vendarle uspeli priti do nemškega veleposlaništva, kjer so pogasili ogenj. Kakih 10.000 protestnikov pa je nato krenilo proti ameriškemu veleposlaništvu.

Protestniki so metali kamenje na okrepljene policijske enote, ki so se jim postavile na pot do ameriškega veleposlaništva. Policija je znova uporabila solzivec, protestnik pa je umrl, ko ga je povozilo policijsko vozilo, je povedal nek zdravniški vir.

Skupina protestnikov je nato uspela priti do ameriškega veleposlaništva. Več desetim je uspelo priti do obzidja in so začeli nanj plezati, zato so varnostniki na strehi veleposlaništva izstrelili opozorilne strele.

Osebje nemšekga veleposlaništva na varnem

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je dejal, da je osebje nemškega veleposlaništva na varnem in da so v stiku z njim. Sudanskega veleposlanika v Nemčiji so že pozvali na pogovor in mu izpostavili obvezo sudanske vlade, da zaščiti diplomatska predstavništva.

Westerwelle je obsodil "protiislamski sovražni film", a poudaril, da ne more biti opravičilo za nasilje. "Nasilje se mora takoj končati," je dejal.

Ob tem je dodal, da je ob petkovih molitvah večina veleposlaništev v muslimanskem svetu zaprtih in da se je z nemškim veleposlanikom v Kartumu pogovarjal po telefonu, da bi se seznanil z razmerami na terenu.

Zakaj so napadli prav nemško veleposlaništvo, ni jasno. Islamisti so sicer že večkrat kritizirali Nemčijo zaradi vloge v Afganistanu.

Napadli britansko veleposlaništvo

Protestniki so napadli tudi bližnje britansko veleposlaništvo, britansko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da nadzirajo razmere in da je tam tudi sudanska policija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.