Svet
58 ogledov

Protesti že osmi dan, Srbi zahtevajo zamenjavo Vučića

Protesti v Srbiji Kurir
Predstavniki množični protestov, ki so Srbijo sinoči pretresali že osmič zapored, so medijem predstavili osnovne zahteve protestov.

Protesti na deset tisoče ljudi, ki so jih v vseh večjih srbskih medijih sinoči pripravili že osmič zapored, nimajo formalnega vodje; predstavniki protestnikov so včeraj na medije naslovili sporočilo za javnost, v katerem so med drugim navedli nekaj osnovnih zahtev.

"Ljudje, povezani v protestnim povorkah brez vodje širom Srbije, skupaj z vsemi tistimi, ki se ne morejo udeležiti protestov zaradi svojega vsakodnevnega boja za preživetje, torej s kolegi in kolegicami študenti, delavci, dijaki, kmeti, upokojenci in vsemi ostalimi nezadovoljnimi ljudmi širom Srbije želimo izpostaviti svoje zahteve in poziv vsem, da se skupaj podamo v boj za njihovo realizacijo."

Protesti v Srbiji | Avtor: EPA EPA

Že po nedeljskih protestih, ki so jim nadeli skupno ime "Proti diktaturi", so medijem naslovili zbir zahtev, v katerih v prvi vrsti izpostavljajo "ukinitev diktature in zamenjavo politične elite na čelu z Alesandrom Vučićem".

Zahtevajo poštene volitve, ki naj bi jih zagotovila ureditev volilnih seznamov, svobodo medijev in zamenjavo odgovornih urednikov  TRS-a in RTV-a ter sankcioniranje urednikov vseh medijev, ki kršijo medijske zakone in kodeks novinarjev.

Protestniki zahtevajo tudi razrešitev vseh strankarskih funkcionarjev v javnih podjetjih, decentralizacijo politične moči na lokalni nivo, zamenjave prioritet gospodarske in socialne politike ter zaščito delavskih pravic, dostojnega življenjskega standarda ter javno financirano in vsem dostopno javno zdravstvo in izobraževanje.

Nocoj se bodo protestniki na ulice podali že deveti dan zapored; vedno se zberejo ob šestih popoldne in zahtevajo zamenjavo kadndiata, ki je na volitvah nastopil pod številko 6. Po ulicah se sprehajajo mirno, številni piskajo na piščalke. To spominja na protreste proti Miloševičevemu režimu, ko so protestniki s piščalkami in ostalimi pripomočki skušali preglasiti javne medije, ki so poročali zgolj v prid takratnemu režimu.

Protesti v Srbiji | Avtor: EPA EPA

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • privat 20:03 11.april 2017.

    to srbi ..čas je da pobijete svoje morilce!! končno ste dojeli ..

  • jozicamurn 10:49 11.april 2017.

    Volitve pa so bile najbolj legitimne v zgodovini in prehitel je vse že v prvem krogu, tako da razlog čemu so na ulici, sploh ne odraža dejansko stanje. Preveliko dramo delajo iz vsega skupaj z ostalimi opozicijskimi kandidati in NATO ...prikaži več ekipo ter krivijo Vučića, ki je šele po njihovih kandidatih, ki so že izropali narod, prišel na oblast. Če že protestirajo, bi morali protestirati proti vsem politikom, ne pa da izrabljajo samo njegovo sliko za prikrite soroševske namene. Smešni Srbi in njihova mladina, ki je zelo podobna prav liberalni mladini v ZDA.

  • Avatar olor
    olor 10:19 11.april 2017.

    Tako množično bi se morali udeležiti volitev, ne na demonstracije.