Svet
25 ogledov

Protesti zoper davek na prenos podatkov

Protesti na Madžarskem
1/4
EPA
Na Madžarskem protesti zoper napovedanega davka na podatkovni promet na spletu, ki naj bi ne le povečal davčno obremenitev državljanov, pač pa predvsem omejil njihove temeljne pravice.

Vlada Viktorja Orbana je že v torek predstavila načrt novega davka, ki predvideva, da spletni ponudnik za gigabajt podatkovnega prometa plača 150 forintov, kar znaša 50 centov.

To je na noge dvignilo številne spletne koristnike; proteste je pripravila skupina s Facebooka, ki ima več kot 210 tisoč članov. Včeraj se jih je pred ministrstvom za gospodarstvo zbralo več kot deset tisoč. "Protesti sledijo valu Orbanovih nedemokratskih ukrepov, ki Madžarsko vodijo vse dlje od Evrope," so v sporočilu za javnost poudarili organizatorji protestnega shoda, imenovanega 100.000 proti spletnemu davku.

"Davek bo zamajal pravico do uporabe spleta in poglobil vrzel med gospodarsko močnejšim in revnejšim slojem madžarske družbe ter predvsem omejil dostop do spleta revnejšim šolam in fakultetam," še izpostavljajo madžarski protestniki. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.