Svet
1324 ogledov

Protestirajo proti "suženjskemu" zakonu

Protesti v Budimpešti
1/3
Epa
Parlament je povišal število dovoljenih nadur z 250 na 400.

Pred madžarskim parlamentom so v četrtek zvečer potekali nasilni protesti proti sporni delavski zakonodaji madžarske vlade pod vodstvom Viktorja Orbana. Protestniki so z dimnimi bombami, pirotehničnimi predmeti in steklenicami obmetavali policiste. Policija je nato v noči na danes izpraznila trg Kossuth pred parlamentom.

Protestniki so se umaknili v središče mesta. Prišlo je do nasilnih izgredov med policijo in protestniki. Policija je na izgrede odgovorila s solzivcem in gumijevkami. Novi protesti so napovedani tudi za danes.

Protestniki so med protesti med drugim razbili okna na stavbi parlamenta ter poškodovali dva policista. Pri tem so vzklikali: "Orban izgini", "Diktator", "Dovolj nam je". Na trgu je bilo videti tudi zastave skrajno desne stranke Jobbik, ki je svoje člane po vsej državi pozvala, naj se danes napotijo v Budimpešto in nadaljujejo s protesti.

Protesti v Budimpešti | Avtor: Epa Epa

Parlament, v katerem ima stranka premierja Orbana Fidesz dvotretjinsko večino, je dva dni nazaj potrdil reformo zakona o delavskih pravicah, ki bo delodajalcem omogočil povečanje števila zakonsko dovoljenih nadur z 250 na 400. Časovni okvir za izplačilo nadur se bo z enega leta podaljšal na tri.

Vlada trdi, da bodo spremembe koristile tako tistim, ki želijo delati več, in tistim, ki potrebujejo več delovne sile. 

Po besedah madžarskega notranjega ministra Sandorja Pinterja v bližnji preteklosti na Madžarskem še ni bilo tako nasilnih napadov na policiste. "Tovrstne demonstracije, ki grobo kršijo zakonodajo, ne morejo biti del demokracije," je v odzivu dejal minister.

Podobni protesti so bili že v noči na četrtek. Tudi takrat so bili protesti usmerjeni proti novi delavski zakonodaji, ki so jo tamkajšnji sindikati označili za suženjski zakon. Zakon bo začel veljati 1. januarja 2019 in med drugim predvideva povečanje dovoljenega števila prostovoljnih nadur z 250 na 400 ur, rok za njihovo izplačilo pa se povečuje z enega leta na tri.

Protesti v Budimpešti | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
 • dragec 09:08 18.december 2018.

  JJ -šiptar, vidiš kaj te čaka, če prideš na oblast

 • Avatar Garancija
  Garancija 06:53 15.december 2018.

  Pri nas ta zakon že kar nekaj časa velja,le da se o njem ne govori,ker naš narod je navajen jebanja,tako da so tudi vodni top kupili brez veze.Lahko ga pa uporabijo za čiščenje gnojnice okoli parlamenta

 • trtmrtsmrt 13:53 14.december 2018.

  ka sekta(sđs) in njihov vodja-čelavi lažnivec ne bodo komentirali kako je to napredna politika njihovega vzornika????