Svet
19 ogledov

Protestni val ohromil Italijo

Stavka v Italiji
1/6
Profimedias
Italijanske sindikalne organizacije so danes pozvale k vsesplošnim protestom proti varčevalnim ukrepom Mattea Renzija. Protesti so potekali v 25 italijanskih mestih.

V sosednji Italiji so se danes vrstile protestne povorke zaposlenih v javnem in realnem sektorju, študentov, nezaposlenih, brezdomcev, prekernih delavcev. V vseh večjih mestih so zaustavili promet in izpostavljali “Vsi proti Matteu Renziju!” Več deset tisoč Italijanov je protestiralo proti vladnemu predlogu zakona o delu, v katerem bi po novem ukinili prepoved odpovedi brez utemljenega razloga.

V Rimu so nekateri protestniki metali jajca na zgradbo gospodarskega ministrstva, v Milanu, Padovi in Pisi pa je prišlo do spopadov protestnikov in policije. V Padovi je poškodovan šef policije. V več mestih je policija, da bi umirila izgrednike, uporabila solzivec.

S protesti bodo italijanski sindikati nadaljevali, za 5. december so napovedali 8-urno stavko. Sindikati se poleg lažjemu odpuščanju borijo za zvišanje že več let zamrznjenih plač za javne uslužbence in za reformo javne uprave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.