Svet
0 ogledov

Protestni val še nad Kitajsko?

Po množičnih protestih v arabskem svetu so se spletni protivladni pozivi pojavil Žurnal24 main
Po množičnih protestih v arabskem svetu so se spletni protivladni pozivi pojavili tudi na Kitajskem. Oblasti so že blokirale spletne strani, aretirale več aktivistov in poostrile policijski nadzor na ulicah.

Aktivisti so po internetu pozvali k jasminovi revoluciji po vzoru arabskih držav. Demonstracije naj bi potekale v Pekingu, Šanghaju in še 11 mestih, na njih pa naj bi protestniki med drugim vzklikali slogan "Hočemo hrano, hočemo delo, hočemo stanovanja, hočemo poštenost".

Kitajske oblasti so se na pozive odzvale z blokiranjem dostopa do spletnih strani. Poleg tega je bilo po vsej državi aretiranih, zadržanih doma ali pogrešanih okoli sto aktivistov, so sporočili iz informacijskega centra za demokracijo in človekove pravice v Hongkongu. V Pekingu je bilo danes onemogočeno množično pošiljanje kratkih sporočil SMS.

Pozivi k protestom sicer na ulice niso privabili množic, saj nikjer niso zabeležili demonstracij, o domnevnih poskusih protestov so poročali le iz Pekinga in Šanghaja, kjer so oblasti aretirale nekaj posameznikov.

Na udaru tudi Maroko
Na ulicah maroške prestolnice Rabat se je zbralo več kot dva tisoč ljudi, po podatkih organizatorjev celo štiri tisoč, ki so z vzklikanjem izražali svoje zahteve po spremembi. Mladi Maročani so sicer pred današnjim dnem pozivali k vsesplošnim protestom, na katerih bi ljudstvo zahtevalo številne politične reforme. Svoje zahteve so izražali tudi na spletnem družabnem omrežju Facebook, kjer so zbrali več tisoč podpornikov.

Pozivi Maročanov sicer sledijo podobnim tako imenovanim "Facebook revolucijam", ki so zrušile več desetletij trajajoča režima v Tuniziji in Egiptu ter povzročile nemire v Bahrajnu, Jemnu in Alžiriji. V državi sicer podobno kot v drugod v regiji vlada visoka brezposelnost, predvsem med mladimi, korupcija pa je kronična.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.