Svet
5 ogledov

Protestniki nad izdajalca

Protesti v Grčiji
1/6
EPA
V Grčiji, kjer še vedno traja 48-urna splošna stavka, so poslanci sprejeli sveženj ostrih varčevalnih ukrepov. Protestniki so se spopadli s policijo in napadli "izdajalskega" poslanca.

Do spopada je prišlo, ko so protestniki poskušali zapreti pot do parlamenta. Pred stavbo se je zbralo več tisoč ljudi. Mediji poročajo o več ranjenih, saj je policija odgovorila z gumijevkami in solzivcem.

Med drugim so demonstranti napadli tudi člana parlamenta, ki je prestopil stran in kljub prvotnim napovedim podprl sprejem zelo ostrih ukrepov, zaradi katerih si bodo morali zadolženi Grki v prihodnje še bolj zatisniti pas.

Tako je skupina 20 demonstrantov pristopilo k poslancu Alexandrosu Athanasiaisu in začelo vanj metati steklenice in stolice, čeprav je iz parlamentarne stavbe odhajala v policijskem kordonu.

Po poročanju grških televizij se je Athanasiais kasneje držal za glavo, vendar naj ne bi bilo z njim v napadu nič hujšega.

Protestniki nasprotujejo sprejetju varčevalnih ukrepov, od katerih je odvisno izplačilo naslednjega obroka mednarodne finančne pomoči tej globoko zadolženi državi. V državi se medtem nadaljuje 48-urna splošna stavka.

EU zadovoljna

"Z današnjo potrditvijo prenovljenega gospodarskega programa v grškem parlamentu je država napravila pomemben korak naprej na poti potrebne fiskalne konsolidacije in strukturnih reform za krepitev rasti," sta v skupnem odzivu poudarila predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

V grškem parlamentu je od ponedeljka potekala razprava o predlaganem varčevalnem načrtu v višini 28 milijard evrov in 50-milijardnem načrtu privatizacije. Vladajoča socialistična stranka Pasok premierja Georgea Papandreuja ima v 300-članskem parlamentu tesno večino 155 poslancev. A kljub temu je parlamentu uspelo sprejeti varčevalne ukrepe.

Njihov sprejem je nujen, da bi Grčija dobila obrok posojila v višini 12 milijard evrov od Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) ter se s tem izognila bankrotu, ki ji v nasprotnem primeru grozi že sredi julija. Peti obrok spada v sklop lani dogovorjene pomoči državi v višini 110 milijard evrov v treh letih.

Sindikati proti, tudi danes splošna stavka

Grški sindikati pa varčevalnim ukrepom vlade, ki predvidevajo krčenje izdatkov in zvišanje davkov, ostro nasprotujejo. V torek so zato pozvali k 48-urni splošni stavki javnega in zasebnega sektorja, ki se danes nadaljuje.

Prvi dan stavke se je po vsej državi ustavil avtobusni, železniški in trajektni promet, moten pa je bil tudi letalski promet. Delo so prekinili zaposleni v javnem sektorju, številne banke, šole in uradi so bili zaprti.

Na dveh protestnih shodih pred poslopjem parlamenta v Atenah se je zbralo okoli 20 tisoč ljudi, protesti pa so minili mirno. Do izgredov pa je prišlo ob robu protestov, ko je več sto mladih z molotovkami in granitnimi kockami napadlo policiste, ti pa so odgovorili s solzivcem.

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 19:56 29.junij 2011.

    A mate slabega prevajalca iz srbščine v Slovenščino,saj je citiran tekst v članku malo čuden?"Tako je skupina 20 demonstrantov pristopilo k poslancu Alexandrosu Athanasiaisu in začelo vanj metati steklenice in stolice, čeprav je iz parlamentarne stavbe odhajala v policijskem ...prikaži več kordonu."STOLICE,v slovenščini ne obstajajo,po moje?