Svet
2022 ogledov

Protestniki od zore blokirajo več kot 20 cest

Protesti v Kataloniji
1/10
Epa
Splošno stavko so sklicali v znak protesta proti nekdanjim katalonskim voditeljem.

V Kataloniji poteka splošna stavka v znak protesta proti sojenju nekdanjim katalonskim voditeljem zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve te pokrajine od Španije. Protestniki že od zore blokirajo več kot 20 cest po vsej Kataloniji, so sporočile pristojne oblasti.

Blokirali vpadnice v katalonsko prestolnico

Po navedbah katalonskega prometnega servisa sta med drugim blokirani avtocesti, ki povezujeta Španijo in Francijo ter Barcelono in Madrid. Blokirali pa so tudi glavne vpadnice v katalonsko prestolnico. Deloma je blokiran tudi železniški promet, je sporočil upravljavec železnic.

K splošni stavki je pozval manjši katalonski sindikat CSC, ki podpira neodvisnost pokrajine. Katalonske oblasti so izrazile solidarnost s stavkajočimi in odpovedale vse današnje aktivnosti. Stavko podpirajo tudi stranke in gibanja, ki zagovarjajo neodvisnost, večji sindikati pa ne.

Sklicali so jo sicer v znak protesta proti sojenju 12 nekdanjim političnim in civilnodružbenim voditeljem Katalonije, ki se je začelo pretekli teden.

Carles Puigdemont Svet Puigdemont se je predal

Špansko tožilstvo obdolžencem očita upor, nepokorščino in zlorabo javnih sredstev, zanje pa zahteva zaporne kazni v višini od sedem do 25 let. Sojenje je povezano s spornim referendumom o neodvisnosti 1. oktobra 2017 in kasnejšo enostransko razglasitvijo neodvisnosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar olor
    olor 22:45 21.februar 2019.

    In kje so ekologi, da bi videli dim?