Svet
9 ogledov

Protestniki pregnali poslance

Tanka policijska linija ni pomagala. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Protestniki, ki že več tednov protestirajo na ulicah Bangkoka, so vdrli v zgradbo tajskega parlamenta. Poslanci so iz zgradbe pobegnili, več visokih članov vlade pa so evakuirali s helikopterjem.

Tajski parlament je sicer že pred vdorom protestnikov prekinil sejo, saj se je je udeležilo premalo poslancev.

Po vdoru v parlament je premier Abhisit Vejjajiva uvedel izredne razmere na območju Bangkoka. Varnostne sile morajo v skladu s to odločitvijo ponovno vzpostaviti red, oblasti pa lahko začasno odpravijo določene državljanske pravice in prepovejo zbiranje več kot petih oseb na javnih mestih.

Premier Vejjajiva je sicer zaradi nemirov v državi že odpovedal načrtovan obisk v ZDA, kjer naj bi se udeležil t.i. jedrskega vrha.

Za takojšnji razpis volitev
Protestniki, večinoma kmetje z obubožanega podeželja, protestirajo že od 14. marca. Od predsednika vlade Abhisita zahtevajo razpustitev parlamenta in sklic predčasnih volitev, kar pa slednji zavrača. Premier Abhisit je pred dnevi protestnikom v značilnih rdečih majicah ponudil razpis parlamentarnih volitev konec leta, leto dni pred iztekom mandata.

Rdečesrajčniki, ki vladi očitajo, da je elitistična in nedemokratična, so ponudbo zavrnili in zahtevajo, da volitve razpiše prej. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.