Svet
9 ogledov

Protestniki s katapultom nad policiste

Protesti v Ukrajini Reuters
Čeprav je začel veljati nov zakon, ki proteste dobesedno prepoveduje, so se izgredi na ulicah Kijeva to noč še stopnjevali.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so skrajni protestniki tudi minulo noč napadli policiste z zažigalnimi steklenicami in granitnimi kockami. Naredili so celo priročen katapult za obstreljevanje policistov, ki so ga ti kasneje uničili.

Plačani provokatorji

So se pa policistom pridružili tudi mirni protestniki, ki so sami prijeli več mladih provokatorjev in jih predali policiji. Kot je opozoril opozicijski voditelj Vitalij Kličko, naj bi šlo za plačance, ki poskušajo destabilizirati položaj in dati oblastem alibi za posredovanje.

Poskušajo zadušiti protestniško gibanje

Medtem je sicer začel veljati sporni zakon, ki praktično prepoveduje proteste. Zakon, ki ga je parlament sprejel prejšnji teden in ki med drugim prepoveduje nepooblaščeno postavljanje šotorov, odrov in zvočnikov na javnih mestih, žaljenje vladnih uradnikov pa opredeljuje kot kaznivo dejanje, je bil danes objavljen v uradnem listu.

Prav omenjeni zakon je sprožil množične nedeljske proteste, ki so se ponoči sprevrgli v izgrede in doslej najhujše nasilje v Kijevu. Ranjenih je bilo več kot 200 ljudi, 31 pa so jih prijeli.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je v ponedeljek zvečer opozoril, da si bo z vsemi zakonitimi sredstvi prizadeval za zagotovitev javnega reda. Kot je dejal, želi ustaviti spopade, ki so jih "sprožili tisti, ki se želijo boriti za oblast s prelivanjem krvi".

Ocenil je sicer tudi, da spopadi med policijo in protestniki v Kijevu ne ogrožajo samo ljudi v prestolnici, ampak vso državo. V nagovoru narodu je pozval k dialogu, kompromisu in miru, je poročala ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.