Svet
1 ogledov

Protestniki se ne dajo

Protestniki se ne dajo
1/26
Žurnal24 main
Egiptovske oblasti napovedujejo reforme, protestniki nove proteste. Nasilje na ulicah in aretacije novinarjev.
Aktualne fotografije dogajanja v Egiptu: Krvavi Tahrir v fotografijah.

Novoimenovani egiptovski podpredsednik Omar Sulejman napoveduje politične reforme, medtem ko protestniki na ulicah vztrajajo pri svoji zahtevi po takojšnjem odhodu predsednika Hosinija Mubaraka. Te naj bi se začele po jesenskih volitvah, pred tem pa je napovedal spremembo dveh členov ustave, ki določata pogoje za predsedniško kandidaturo in ne omejujeta števila zaporednih mandatov. Kandidaturo sta že izključila predsednik Mubarak in njegov sin, medtem ko se podpredsednik še ni izjasnil.

Čeprav so varnostne sile na osrednjem kairskem trgu Tahrir vzpostavile koridor med privrženci Mubaraka in njegovimi nasprotniki, se je v središču Kaira vnelo več spopadov, policija pa je aretirala precej tujih novinarjev in humanitarnih delavcev. Nemiri so v zadnjih 10 dneh po poročanju tujih agencij zahtevali okoli 300 življenj. Med žrtvami naj bi bil vsaj en otrok.

Boj za oblast
Nesoglasja so prisotna tudi med vladajočo elito, na kar kažejo nekateri ukrepi proti nekdanjim ministrom. Egiptovski premier Ahmed Šafik, ki se je preko državne televizije opravičil za nasilje v minuli noči, je med drugim obljubil preiskavo nekdanjega notranjega ministra.

"Boj za oblast med vodilnimi že dolgo ni skrivnost," pravi BBC-jeva novinarka Magdi Abdelhadi. "Ukrepi proti nekaterim najbolj vplivnim ljudem v politični hierarhiji pomenijo potrditev globokih nesoglasij v vrhu vladajoče elite," dodaja in pojasnjuje, da so se nesoglasja začela ob vprašanju, kako se odzvati na val protestov, in se zaostrovala, ko so protestniki vztrajali, da mora Mubarak oditi nemudoma in da ne bodo čakali do volitev. "Sprevrgla so se v boj za preživetje."

Znana borka za človekove pravice, pisateljica in feministka 80-letna Naval el-Sadavi je v pogovoru s kolumnistom New York Timesa Nicholasom Kristofom, ki se redno oglaša na Twitterju, dejala, da bi tudi Mubaraka raje kot v izgnanstvu videla na sodišču.

Mubarak: Želim oditi
Mubarak pa je v pogovoru za ameriško televizijo ABC dejal, da želi oditi, a ne more. Poročevalka televizije Christiane Amanpour je po intervjuju s predsednikom Mubarakom na Twiterju zapisala: "Vprašala sem ga, ali je pripravljen zapustiti pisarno. Odvrnil je: 'Do grla sem je sit. Po 62 letih javne službe imam dovolj. Želim oditi.'"

Na vprašanje, kako se je počutil po govoru v ponedeljek, ko je napovedal, da na prihodnjih volitvah ne bo kandidiral, je po njenih besedah dejal: "Čutil sem olajšanje." Mubarak je po njenem prepričan, da bi, če bi odstopil sedaj, v Egiptu zavladal kaos.

V zavihku VIDEO si oglejte sredine spopade v Egiptu (vir: Youtube), v zavihku GALERIJA pa fotografije.

Slovenci se vračajo prej
Veliko bolj mirna je situacija v letoviščih ob Rdečem morju, kjer so tudi slovenski turisti. "Glavna stvar, ki je prizadela ljudi, je dejstvo, da so zaprte vse banke, zato ljudi skrbi, da bodo ostali brez denarja," je za britanski spletni portal povedala britanska turistka v Šarm el Šejku. "Skrbi jih tudi, da jim bo zmanjkalo hrane ali goriva. Supermarketi so precej povišali cene." Slovenske turistične agencije so po popoldanskem sestanku z vladno kljub temu napovedale, da bodo slovenske turiste vrnile predčasno – v petek namesto v soboto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.