Svet
12 ogledov

Protestniki še vedno na ulicah

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Novo tunizijsko vlado narodne enotnosti že zapustili trije ministri. Z novo vlado nezadovoljni tudi protestniki, ki se spet množično zbirajo na ulicah. Premier Ghannouchi zagotovil, da imajo ministri "čiste roke".

"Nova vlada je prevara in žalitev za revolucijo, ki je terjala življenja in kri," je dejal študent Ahmed al-Haji, udeleženec protesta v središču Tunisa. Protesti so v zadnjih tednih terjali najmanj 78 življenj.

Tunizijski premier Mohammed Ghannouchi je v ponedeljek predstavil vlado narodne enotnosti, ki bo v šestih mesecih organizirala predsedniške in parlamentarne volitve, a je z njo nezadovoljnih nekaj sto protestnikov, poročajo tuje agencije. "Težava nove vlade je tudi v tem, da v njej sedi preveč ministrov prejšnje vlade,'' pa je povedal protestnik Sami bin Hassan.

Čaka jih roka pravice
Ghannouchi je medtem že napovedal, da vse državne uradnike, ki so sodelovali pri nasilnem zatrtju protestov, čaka roka pravice, in zagotovil, da imajo ministri na položajih "čiste roke". Dodal je tudi, da varnostnim silam ni nikoli ukazal, naj na protestnike streljajo s pravim strelivom. 

Demokratsko združenje za ustavo (RCD), stranka odstavljenega predsednika Ben Alija, ki je zaradi protestov pobegnil iz države, je v novi vladi obdržala ključne resorje – zunanje, notranje, obrambno in finančno ministrstvo, čeprav so v ponedeljek protestniki v Tunisu in drugih mestih zahtevali ukinitev stranke.

"Položaje so obdržali, ker jih potrebujemo v tem trenutku," je dejal Ghannouchi. "Zaradi njihove predanosti so uspeli zmanjšati škodo, ki bi jo lahko naredili določeni ljudje," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal premier.

Na problematične razmere opozarjajo tudi v drugih afriških državah, v Egiptu je v dveh dneh prišlo do dveh samovžigov, o njih poročajo tudi iz Mavretanije in Alžirije. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.