Svet
1 ogledov

Protestniki so se morali umakniti

Aretacije na Wall Streetu. EPA
Newyorška policija je začela čistiti park Zuccotti, v katerem so nastanjeni protestniki. Po čiščenju se bodo lahko vrnili, vendar brez šotorov. Aretirali so preko 200 ljudi.

Newyorška policija je zgodaj zjutraj začela čistiti park Zuccotti, v katerem so nastanjeni protestniki gibanja Okupirajmo Wall Street. Župan mesta New York Michael Bloomberg je na Twitterju protestnike pozval, naj se za nekaj časa umaknejo iz parka. Dejal je, da se bodo tja lahko vrnili takoj, ko ga bodo očistili.

Tiskovni predstavnik newyorške policije Paul Browne je povedal, da je večina protestnikov, ko so v noči na torek prejeli obvestili, da morajo zapustiti park, to tudi storila. Kljub temu so jih po poročanju BBC-ja okoli 200 aretirali, ker niso upoštevali navodil.

Začeli s čiščenjem

Po pisanju New York Timesa so oblasti začele čistiti okoli ene ure zjutraj po lokalnem času. Policisti so protestnike pozvali, naj se takoj umaknejo in s seboj vzamejo svojo lastnino. V primeru, da se navodil ne bodo držali, pa jih bodo aretirali. Protestniki se bodo lahko po čiščenju vrnili, vendar brez opreme za taborjenje. Z novimi navodili se ne strinjajo. "Policija je postavila živi ščit in nas preganja," je povedal eden izmed protestnikov.

Borijo se za revne

Protestniki so sicer v ponedeljek na svoji spletni strani napovedali, da načrtujejo "zapreti Wall Street" s četrtkovimi demonstracijami, ko naj bi obeležili dva meseca od začetka protestov, ki so se kasneje razširili po vsej državi. Hkrati so prebivalci območja in lokalni trgovci prav tako v ponedeljek protestirali pred mestno hišo in pozvali župana, naj prepreči proteste, ker ti negativno vplivajo na sosesko in poslovanje malih podjetij,

Protesti proti nasilju finančnega kapitalizma so se septembra začeli v New Yorku z gibanjem Okupiraj Wall Street, iz katerega so potem zrasla sorodna gibanja po drugih ameriških mestih.

Protestniki se borijo za pravičnejšo porazdelitev bogastva in opozarjajo, da je večina denarja v rokah enega odstotka Američanov, sami pa da predstavljajo preostalih 99 odstotkov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.