Svet
366 ogledov

Protestniki v nacistični pozdrav, oblasti preiskujejo dogodek

Protesti v Braziliji. Reševalni pas/Twitter
Po nedeljskih predsedniških volitvah so protesti po Braziliji še vedno v razmahu.

Svetovalci novoizvoljenega brazilskega predsednika Lule da Silve v teh dneh začenjajo s procesom prenosa oblasti, medtem ko podporniki sedanjega predsednika Jairja Bolsonara nadaljujejo s protesti proti njegovemu porazu na volitvah. Jezni podporniki blokirajo avtoceste in pozivajo k vojaškemu posredovanju, da bi Bolsonara obdržali na oblasti, četudi so njegovi glavni zavezniki kmalu po volitvah priznali rezultat, Bolsonaro pa jih je včeraj pozval k prenehanju.

Številni protestniki so se tako znašli pod valom kritik zaradi svojih skrajnih dejavnosti in stališč, sedaj pa so oblasti začele preiskavo na podlagi videoposnetka, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih, v katerem je vidna množica, ki izvaja nacistični pozdrav.

Na shodu v brazilskem mestu Sao Miguel do Oeste je več sto ljudi dvigalo roke v nacistični pozdrav, obenem pa plapolajo z brazilskimi zastavami in pojejo himno. Shod je potekal pred vojaškim uradom v mestu, in je bil eden izmed več shodov, organiziranih pred vojaškimi zgradbami.

Hujskaštvo je v Braziliji zločin, zato so se v preiskavo dogodka vključile tamkajšnje oblasti.

Zvezno tožilstvo zvezne države Santa Catarina je v svoji izjavi sporočilo, da preiskuje "identifikacijo ljudi, ki so nacistično pozdravljali med shodi, ki naj bi bili demokratični in miroljubni".

"Ko bodo identificirani, bo pripravljeno poročilo, informacije pa bodo posredovane javnemu tožilstvu za preiskavo odgovornosti vpletenih," je po poročanju BBC dejala tožilka Marcela de Jesus Fernandes.

Bolsonaro se uradno na dogodek še ni odzval, so pa dogodek obsodili v brazilski judovski organizaciji in brazilski izraelski konfederaciji, ki je dogodek označila kot "gnusen". ''Brazilska družba ne sme tolerirati takšnih gest. Narediti to gesto, ko nosiš majico brazilske reprezentance, je tudi žalitev za naše oborožene sile, ki so se pogumno borile proti nacističnim silam v Evropi med drugo svetovno vojno,'' je tvitnila skupina.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Mark035
    Mark035 11:33 04.november 2022.

    A je danes to sploh kaj čudnega? Evropa in ZDA porpirata fašistično ideologijo in desnica je bila vedno na strani Dolfija. Bolgarski evropski poslanec je pozdravil z nacističnim pozdravom in to v EU parlamentu - https://www.dw.com/en/bulgarian-lawmaker-gives-nazi-salute-in-european-parliament/a-60807456