Svet
16 ogledov

Protestniki v Ukrajini še vztrajajo

Kijev Ukrajina
1/2
Reuters
V središču Kijeva se je na protestih, ki jih je pripravila opozicija, zbralo več kot 10.000 ljudi. Gre za prve večje proteste v letošnjem letu, udeleženci pa še naprej protestirajo proti odločitvi ukrajinske vlade, da ne podpiše sporazuma o poglabljanju vezi z EU.

Opozicijski voditelji, vključno z nekdanjim boksarskim prvakom Vitalijem Kličkom, so množico pozvali, naj nadaljuje upor na Trgu neodvisnosti, na katerem protestniki kampirajo že od konca novembra. "Oblasti se pretvarjajo, da nas ne slišijo. Vem, da je to za nas težko, a imamo dovolj moči za zmago," je dejal Kličko.

Protesti v Ukrajini se vrstijo že vse od konca novembra, ko se je predsednik Viktor Janukovič odločil, da ne podpiše pridružitvenega sporazuma z EU. Jezo opozicije je Janukovič še podžgal z nasilnim razganjanjem protestnikov. Na Trgu neodvisnosti, ki ga imenujejo tudi Majdan, se je na višku protestov zbralo okoli 200.000 ljudi.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je decembra odzval in Ukrajini ponudil 11 milijard evrov vredno finančno pomoč ter znižanje cen ruskega plina za tretjino. Število protestnikov je zatem precej upadlo, kar pa je Kličko pripisal tudi praznikom.

Nekdanji boksarski prvak je danes napovedal tudi splošno stavko. Najprej naj bi izvedli opozorilno stavko, če ne bo napredka, pa še stavko v celotnem obsegu. "Prepričan sem, da bomo oblasti prisili v upoštevanje državljanov," je poudaril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.