Svet
6 ogledov

Protestniki vztrajajo že sedmi dan

1/10
Žurnal24 main
Okoli 25 tisoč protestnikov, ki nasprotujejo španski vladni politiki, je kljub prepovedi minulo noč preživelo na osrednjem trgu v Madridu. Protestniki na ulicah že sedmi dan.
Več fotografij "šotorskega mesta" najdete v Galeriji.

V Španiji so že ves minuli teden v ospredju množični protesti, na katerih na tisoče mladih zahteva spremembe v španski družbi. Nasprotujejo ne le socialistični vladi premierja Joséja Luisa Zapatera, temveč vsem uveljavljenim strankam.

V šotorih "protestirajo" tudi ponoči
Demonstranti se zbirajo na osrednjih trgih vseh večjih španskih mest, in čeprav je španska volilna komisija ocenila, da so protesti tik pred nedeljskimi volitvami nezakoniti, bodo demonstranti vztrajali, pravijo.



Španijo je gospodarska kriza močno prizadela. Brezposelnost presega 21 odstotkov, med mladimi do 25 let pa jih je brez dela celo 44 odstotkov.

Največ protestnikov je na osrednem madridskem trgu Puerta del Sol, kjer je nastala prava vas s šotori, kuhinjo, stranišči in ambulanto.

Vztrajajo kljub volilnemu molku
Špance v nedeljo čakajo občinske in regionalne volitve, na katerih se vladajočim socialistom obeta hud poraz.

Demonstranti so odločeni, da bodo na ulicah vztrajali do nedeljskega glasovanja, torej tudi v soboto, ko bo sicer veljal volilni molk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.