Svet
36 ogledov

Protestnikom pospravili šotore

Podiranje šotorov protestnikov v ZDA
1/5
Reuters
Ameriška zvezna policija za parke je v soboto počasi in temeljito odstranjevala šotore pripadnikov gibanja Okupiraj Washington iz parka na trgu McPherson.

Med „akcijo“ je bilo sedem ljudi aretiranih, en policist pa je končal v bolnišnici, ker mu je v glavo priletela opeka.

Trg McPherson, ki nosi ime po generalu iz časa državljanske vojne Jamesu McPhersonu, je zvezno ozemlje, zato policija v prestolnici ZDA doslej protestnikov še ni pregnala, kot so to storile policije po drugih ameriških mestih.

Vztrajali od septembra

Gibanje Okupiraj se je začelo v New Yorku lani septembra kot izraz nezadovoljstva z gospodarsko političnim sistemom, ki deluje v korist odstotka najbogatejših in najvplivnejših. Kmalu se je razširilo tudi po drugih mestih v ZDA, kjer so protestniki v javnih parkih postavili tabore in protestirali s prisotnostjo.

Mestne policije so počasi parke izpraznile in uporne protestnike aretirale, v Washingtonu pa je trajalo malce dlje. Vendar pa se je zaradi umazanije in brezciljnosti protestnikov začel pritoževati tudi demokratski župan Vincent Gray, ki jih je uvodoma podpiral. Na trgu McPherson je bilo šotorišče postavljeno oktobra lani. Podoben tabor je tudi nedaleč stran na Trgu svobode, ki ga bo policija odstranila v naslednjih dneh.

Prišli v polni bojni opremi

Parkovna policija je prišla na trg McPherson zgodaj zjutraj v soboto v polni bojni opremi in celo na konjih ter šotorišče obkolila. Nato so šli med protestnike policisti oblečeni v biološke zaščitne obleke in začeli odstranjevati šotore ter druge predmete. Odstranjevali naj bi le tiste šotore, ki so v nasprotju s pravili za tovrstne parke, vendar pa se odvetniki protestnikov pritožujejo, da so odstranjevali vse po vrsti.

Pravila menda določajo, da so ljudje lahko v parku 24 ur na dan, vendar pa ne smejo taboriti, zato so policisti odstranjevali tudi spalne vreče in odeje. Akcija je potekala mirno do poznega popoldneva, ko se je nekaj protestnikov uprlo. Skupil jo je policist, ki je dobil v glavo opeko, drugih žrtev oziroma poškodb pa ni bilo.

Komentarjev 1