Svet
8 ogledov

Proti Donaldu Trumpu več kot dva milijona ljudi

Pohod milijona žensk
1/4
EPA
Število udeleženih na protestih proti predsedniku Donaldu Trumpu in za pravice žensk, homoseksualcev in drugih, katerih glas skuša Trump utišati, je preseglo celo pričakovanja organizatorjev.

Po ocenah organizatorjev je na shodih po več ameriških mestih - najbolj množični so bili v Washingtonu, Los Angelesu in New Yorku - zbralo več kot dva milijona ljudi. Organizacija Women's March on Washington, ki je shod pripravila, je navedla, da je le v prestolnice na ulice prišlo okoli milijon ljudi, kar naj bi bilo celo več ljudi kot dan prej na inavguraciji. Zaradi spora glede številke udeležencev na inavguraciji je predsednik Donald Trump sicer z mediji začel malodane vojno.

Novinar STA, ki se je poročal s shoda v prestolnici, je zapisal, da je bila množica pisana - v njej so bili tako moški kot ženske tako družine z otroki kot tudi najstniki in upokojenci. Številni so nosili značilna rožnata pokrivala v obliki mačje glave.

"Tu smo zato, da opozorimo Trumpa in republikance v kongresu, da so ženske pravice pomembne in naj pazijo, koga dajo na vrhovno sodišče ter kakšne zakone bodo sprejemali. Če bodo skušali omejiti pravice žensk do našega telesa, do izobraževanja in če bodo izključevali drugačne, potem lahko računajo na to, da ne bodo dolgo na oblasti," je za STA povedala Nicole iz bližnjega Arlingtona.

V Washingtonu so protestniki zavzeli travnik National Mall, bilo pa jih je toliko, da predvidena pot za pohod ni zadostovala in množica je preplavila mesto. Podzemna železnica je dihala na škrge.

Hillary Clinton protestnike podprla, Donald Trump se ni odzval

Novi predsednik se na protestne shode ni odzval. Se je pa na Twitterju odzvala njegova demokratska protikandidatka na volitvah Hillary Clinton. "Hvala, ker ste vstali, spregovorili in šli na pohod za naše vrednote. Pomembno kot še nikoli. Prav zares verjamem, da smo združeni močnejši," je zapisala.

Proti Trumpu so protestirali tudi drugje po svetu - od Pariza do Prage, od Sydneyja do Johannesburga ter tudi v kakih 20 kanadskih mestih. Eden od večjih shodov je bil v Londonu, kjer se je zbralo več deset tisoč ljudi. Iz Sydneyja poročajo o več tisoč udeležencev, v Parizu se je zbralo 7000 ljudi, v Amsterdamu 4000, v Ženevi 2500, v Montrealu 2000, v Tel Avivu skoraj tisoč, po več sto pa v Berlinu, Rimu in Barceloni.

Komentarjev 14
  • kapibara 10:55 27.januar 2017.

    Več kot 3 miljone jih je pa ZA Donalda !!

  • Avatar Leon
    Leon 19:55 23.januar 2017.

    Proti Donaldu Trumpu več kot dva milijona ljudi..............kar pa ne zadošča za malomeščansko in ritolizniško slovensko buržoazijo ! Sicer pa ,če se je nam zgodil Borat ,potem se nimamo kaj čuditi .

  • abyx 20:07 22.januar 2017.

    Zmeraj, ampak zdaj veliki mediji trepetajo, zato so tolko proti Trumpu. Res upam da jih uniči, in ne dvomim, da se bo to se bo poznalo tudi pri nas v kvaliteti poročanja.