Svet
5 ogledov

Proti kadilcem tudi v Srbiji

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Konec cigaretnemu dimu tudi pri Srbih; novembra začenja veljati zakon o zaščiti državljanov pred izpostavljenostjo cigaretnemu dimu.

Srbski minister za zdravje Tomica Milosavljević je potrdil, da zakon začne veljati 11. novembra, in izpostavil, da tistim, ki zakona ne bodo upoštevali, pretijo visoke kazni. "Če bo nekdo prižgal cigareto na medicinski fakulteti, bo kaznovan tudi dekan in to z visoko kaznijo,“ je ponazoril minister. Povedal je, da bodo kaznovani odgovorni, kadilci in lastniki.

Minister je izpostavil, da je vsakomur jasno, da cigaretni dim škoduje. "Če je lahko Turčija, ki velja za prvo na listi kadilcev, prepovedala kajenje povsod, ne vidim razloga, da Srbija ne bi mogla storiti civilizacijskega koraka s sprejetjem tega zakona in kmalu zatem še zakona o popolni prepovedi,“ je povedal minister.

Za začetek bo namreč veljala delna prepoved; v lokalu, ki obsega 90 kvadratnih metrov, se bodo lahko odločili za popolno ali delno prepoved. V tem primeru bodo morali zagotoviti deljen kadilski in nekadilski prostor.

Po pisanju portala StudioB se je število kadilcev v Srbiji v prejšnjih letih zmanjšalo za sedem odstotkov v primerjavi z obdobjem pred desetimi leti, ko so kadili vsak drugi moški, vsaka tretja ženska in vsak četrti mladoletnik.

"Strategija zdravstvenega ministrstva predvideva vsako leto zmanjšanje števila kadilcev za odstotek. Vendar to ni odvisno od zdravstvenega ministra," je povedal novinarjem in dodal, da bi številko bistveno popravila višja cena cigaret. "Če bi se cena povišala za dvakrat, bi se zagotovo v veliki meri znižalo tudi število kadilcev." Minister je na koncu dejal, da bi sam cigarete najraje podražil za trikrat.

Kako bo Srbija uspešna pri preganjanju kadilcev, bo znano novembra. Če bo sledila Hrvaški, potem bodo morali kmalu zakon omiliti, namesto da bi ga po željah zdravstvenega ministra še zaostrili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.