Svet
2 ogledov

Proti krizi, revščini in Iranu

Predsedniki držav in vlad članic skupine G8 so z delovnim kosilom v kanadskem mestu Huntsville tudi uradno začeli svoje letno vrhunsko srečanje v Kanadi.

Kanadski premier Stepher Harpaer je vodilne politike, med njimi sta prvič nova britanski in japonski premier, David Cameron in Naoto Kan, pozdravil ob prihodu na dvodnevni vrh. Med udeleženci vrha sta tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik EU Herman Van Rompuy.

Na dnevnem redu vrhunskega srečanja so reševanje gospodarske krize, boj proti revščini in boleznim, iranski ter severnokorejski jedrski program in boj proti trgovini z mamili. V soboto bodo udeleženci vrha G8 odpotovali v 220 kilometrov oddaljeni Toronto, kjer se bo popoldan začel vrh G20.

Voditelji naj bi na vrhu G8 izrazili "globoko zaskrbljenost nad iranskim jedrskim programom" in pozvali države sveta, naj uveljavijo sankcije Združenih narodov proti Iranu.

Obsodba Severne Koreje
Voditeji G8 naj bi tudi "ostro obsodili napad Severne Koreje" na južnokorejsko vojaško ladjo marca letos. Južnokorejska vojaška ladja je potonila, ker naj bi jo zadel severnokorejski torpedo, pri tem pa je umrlo 46 mornarjev. Severna Koreja vpletenost v napad zanika.

Voditeljem pa na vrhu naj ne bi uspelo premostiti razlik glede načrtov, kako smel naj bo boj proti podnebnim spremembam. V celoti pa naj bi na vrhu G8 podprli strategijo zveze Nato v Afganistanu, pri snovanju katere je sodeloval sedaj že nekdanji poveljnik zavezniških in ameriških sil v Afganistanu, general Stanley McChrystal.

Slednji je zaradi izjav v ameriški reviji, s katerimi je kritiziral ameriško administracijo, moral ta teden zapustiti položaj. Omenjeno strategijo so mnogi že poimenovali McChrystalova strategija.

Obama pohvalil Ameriko
Ameriški predsednik Barack Obama pa je ob prihodu v Kanado opozoril na napredek njegove države pri prenovi ameriškega finančnega sistema in pozval k koordiniranim reformam po svetu. Predstavniki ameriškega kongresa so namreč prav danes v razpravi dosegli kompromisni dogovor o novi ureditvi ameriškega finančnega sistema.

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je vztrajala, da je napočil čas za zmanjšanje proračunskih primanjkljajev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.