Svet
10 ogledov

Proti Obami uradno Mitt Romney

Mitt Romney v Iowi Reuters
Nekdanji guverner ameriške zvezne države Massachusets Mitt Romney je dokončno osvojil republikansko nominacijo in se bo na jesenskih predsedniških volitvah pomeril s sedanjim predsednikom ZDA Barackom Obamo.

Mitt Romney je s torkovo zanesljivo zmago na strankarskih volitvah za izbiro predsedniškega kandidata republikancev v Teksasu zbral zadostno število delegatskih glasov za osvojitev nominacije. Za zmagovalca bo potrjen konec avgusta na konvenciji stranke v Tampi.

Romney ima pred Teksasom v žepu 1086 delegatskih glasov, za zmago pa je potrebnih 1044. V Teksasu jih je bilo na voljo 152, od katerih jih je velika večina pripadla Romneyju. V igri je bil le še teksaški zvezni kongresnik Ron Paul, ki pa ne vodi več aktivne kampanje.

Romneyja v torek niti ni bilo v Teksasu, kjer bodo na predsedniških volitvah 6. novembra zanesljivo volili republikanskega kandidata, ampak je bil najprej v Koloradu, nato pa zvečer še v Nevadi.

To sta dve od osmih zveznih držav, ki bosta letos odločali o zmagovalcu volitev, saj so ostale praktično že razdeljene med Romneyja in Obamo. Tesno bo še v Ohiu, Severni Karolini, Virginiji, Iowi, New Hampshiru in na Floridi.

Verjame, da je Obama rojen v ZDA

Romney je iz Las Vegasa, kjer se je udeležil prireditve za zbiranje denarja za kampanjo v organizaciji bogataša Donalda Trumpa, sporočil, da je počaščen zaradi izkazanega zaupanja volivcev.

"Nimam nobenih iluzij o težkem delu, ki nas čaka, vendar bomo zadovoljni šele, ko Ameriko vrnemo na pot polne zaposlenosti in blaginje," je dejal.

Romney ni naravnost zavrnil Trumpovega prepričanja, a je kljub temu dejal, da se z vsemi svojimi podporniki ne strinja vedno o vsem. Kasneje so sporočili, da Romney verjame, da je Obama rojen v ZDA in da o tem ne misli razpravljati.

65-letni Romney je nominacijo osvojil precej pozno za republikanca, a še vedno hitreje kot leta 2008 Obama, ki se je boril s Hillary Clinton vse do 3. junija.

Romneyjeva pot do zmage ni bila nič lažja, saj so se v zadnjem letu dni na vrhu anket zamenjali številni drugi kandidati. Vendar je imel dovolj trdno organizacijo z dovolj denarja, da je na koncu na vrhu ostal sam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.