Svet
1 ogledov

Protiraketni ščit na Balkanu

Tiskovna agencija Interfax navaja pri razkritju korejskih načrtov ruski vojaški Žurnal24 main
Administracija Baracka Obame se je odpovedala postavitvi dela ameriškega protiraketnega ščita na Češkem in Poljskem, želi pa ga namestiti v Izraelu, Turčiji in na Balkanu.
"Signali generalov Pentagona so povsem jasni: vlada ZDA glede protiraketnega ščita išče druge rešitve kot oporišča na Poljskem in Češkem," je povedal lobist za postavitev ščita Riki Ellison. Kot je poudaril, na nedavni konferenci obrambnih strokovnjakov generali niso niti enkrat omenili načrtov, ki zadevajo Poljsko in Češko.

Neimenovani vir ameriškega kongresa pa je poljskemu dnevniku Gazeta Wyborcza povedal, da vlada že nekaj tednov v kongresu preizkuša odziv kongresnikov na opustitev načrtov namestitve ščita na Poljskem in Češkem.

Ščitil pred malopridnimi državami
Leta 2008 sta Varšava in Washington dosegla dogovor o namestitvi dela protiraketnega ščita na Poljskem do leta 2013, ZDA pa naj bi namestile tudi več radarjev na Češkem, čemur odločno nasprotuje Rusija. Obamova administracija je dala vedeti, da bo znova preučila ta načrt, ki ga je nekdanji predsednik ZDA George Bush načrtoval za obrambo pred grožnjami tako imenovanih malopridnih držav, kot je Iran.

Kot še navaja osrednji poljski dnevnik, administracija Baracka Obame želi protiraketne naprave namestiti na ladje in v oporiščih v Izraelu in Turčiji, pa tudi ponekod na Balkanu. ZDA, Poljska in Češka se na navedbe še niso odzvale.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.