Svet
8 ogledov

Protirežimski protestniki še kar umirajo

egipt, protesti proti vladavini vojske
1/9
Reuters
Neznanci so napadli protirežimske protestnike, ki so se zbrali pred stavbo obrambnega ministrstva in zahtevali konec vladavine vojske. V predvolilnem nasilju je bilo ubitih okoli 20 ljudi, več deset je ranjenih.

V zgodnjih jutranjih urah so neznanci s kamni, kiji in molotovkami napadli nekaj sto protestnikov, ki so od sobote taborili pred obrambnim ministrstvom in zahtevali konec vladavine vojske. Ubitih je bilo okoli 20 ljudi, več deset pa je ranjenih.

Neimenovani predstavniki varnostnih služb, ki so s posredovanjem prekinile nasilje, sicer trdijo, da so se napadi na posamezne protestnike dogajali vse od sobote. Dogajanje naj bi spremljali policisti in vojaki, ki pa niso posredovali.

Veliko protestnikov je podpornikov skrajno konservativnega islamista Hazema Salaha Abuja Ismaila. Volilna komisija je zavrnila njegovo kandidaturo za bližnje predsedniške volitve, ker ima njegova mati poleg egiptovskega tudi ameriško državljanstvo, česar egiptovska volilna zakonodaja ne dovoljuje.

Pred volitvami vrsta incidentov

Današnje nasilje le nekaj tednov pred predsedniškimi volitvami je najnovejše v vrsti incidentov, ki po odstopu dolgoletnega avtoritarnega predsednika Hosnija Mubaraka februarja lani in začasnem vojaškem prevzemu oblasti kalijo mir v Egiptu. Protestniki vztrajno zahtevajo, da vojska oblast preda civilni družbi še pred prvim julijem, ko naj bi to storila po lastnih zagotovilih.

Štirje kandidati za predsedniške volitve so zaradi današnjega nasilja prekinili predvolilno kampanjo. Za to potezo sta se med drugim odločila kandidat Muslimanske bratovščine Mohamed Mursi, ki bo kampanjo za 48 ur prekinil v znak solidarnosti s protestniki, ter njegov glavni islamistični tekmec Abdel Moneim Abul Fotuh.

Vojska lahko preda oblast že prej

Na današnji incident se je odzvala tudi egiptovska vojska. Vrhovni vojaški poveljnik Sami Enan je izjavil, da bi vojska oblast lahko predala že 24. maja in ne prvega julija, če bo končni zmagovalec volitev 23. in 24. maja znan že po prvem krogu glasovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.