Svet
7 ogledov

Protiteroristična akcija v Berlinu

Protiteroristična akcija
1/3
EPA
V Berlinu je zjutraj potekala protiteroristična akcija; okrog 250 policistov je preiskalo več objektov, kjer naj bi se zbirali islamisti.

Berlinski policisti so v okviru obsežne akcije aretirali dva moška, stara 41 in 43 let. Osumljena sta, da sta rekrutirala borce za Islamsko državo (IS) in načrtovala napade v Siriji, ne pa tudi v Nemčiji.

Po navedbah tožilstva in policije so novačenja borcev v vrste IS osumljeni še trije moški, vendar očitki na njihov račun zaenkrat niso tako resni, da bi jih lahko aretirali, zato ostajajo na prostosti. Pristojni zaenkrat nimajo razloga za domnevo, da bi načrtovali napade na nemških tleh.

Racije je 250 policistov, ki so jim pomagali še trije komandosi, danes izvedlo v enajstih stanovanjih, večinoma v berlinskih soseskah Wedding in Moabit, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Delo sta si razdelila

Aretirana moška naj bi že leta pripadala "na nasilje pripravljenemu salafističnemu spektru". Eden od njiju, Ismet D., naj bi kot samooklicani "emir" Weddinga in "predsednik sveta modrecev" vodil islamistično skupino v berlinski soseski Tiergarten. Skupino naj bi sestavljali ljudje iz Turčije ter iz ruskih republik Čečenije in Dagestana.

Medtem ko naj bi 41-letni Ismet D. člane skupine poučeval o islamu in jih radikaliziral ter jih pripravljal na sodelovanje "v džihadu proti nevernikom v Siriji", naj bi bil 43-letni Emin F. pristojen predvsem za finance, še piše Spiegel.

Oba naj bi člane skupine na njihovi poti v Sirijo tudi organizacijsko in finančno podpirala ter jim kasneje dala denar za izvedbo napadov tam. Poleg tega naj bi jim priskrbela vojaško opremo.

Preberite tudi:
Belgija v stanju visoke pripravljenosti: Sinoči ubili dva džihadista, v Bruslju evakuirali sedež policije

Akcija v Belgiji je končana, gre za rezultat preiskave, ki je potekala že več tednov. Policija povsem izključuje povezanost med propadlim napadom v BElgiji s tistim, ki se je zgodil v redakciji Charlie Hebdo v Parizu prejšnji teden.

Ljudje tako v Belgiji kot v Nemčiji in širše v strahu. CNN je namreč poročal, da imajo zanesljive podatke s strani obveščevalnih služb, da teroristične grožnje prihajajo iz 20 terorističnih različnih celic, v katerih je okrog 180 ljudi. Pripravljale naj bi se predvsem na napade na različne cilje v Franciji, Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem.

Komentarjev 1
  • mirko 11:26 16.januar 2015.

    V Sloveniji preko katere je šlo orožje za pomor v Franciji, pa Erjavec, Cerar in Klemenčič pravijo, da ni potrebe za skrb. Še več, misleci na FDV-ju pravijo da muslimanski živelj pri nas in v Evropi potiskamo na socialno obrobje ...prikaži večbje in to je pravi vzrok, da nam režejo vratove. Rešitev je baje v tem, da jim damo več socialnih pravic pred ostalimi državljani. Ujčkat jih je treba in čuvat ko zenico oka svog. Njihovega Mohameda je pa treba zamenjat z kristusom, ker drugače nam grozi rezanje vratov, saj smo za njih krivoverci in neverniki. Bivša komunistična elita ne mislite si, da ste izvzeti iz tega, mi kristjani smo za te skrajneže krivoverci, vi ateisti, ki pa ne verujete v nobenega Boga ste pa za njih neverniki, tako da ste v istem šmornu, razen če se boste pomuslimanili. Ne bi bil nič presenečen.