Svet
6 ogledov

Proustaški napad z blagoslovom

Hrvaški mediji so danes objavili več fotografij, ki dokazujejo, da je bilo na pr Žurnal24 main
Napad na novinarko in snemalca hrvaške nacionalne televizije se je zgodil pred očmi policistov, ki na slovesnosti niso želeli videti proustaških simbolov.

Ob obletnici hrvaške operacije Nevihta so slovesnost pripravili tudi v rojstni vasi hrvaškega nacionalističnega pevca Marka Perkovića Thompsona. Prireditev v Čavoglavah se je končala z napadom na ekipo Hrvaške televizije (HTV), ki je po poročanju hrvaških medijev želela snemati ljudi z ustaškimi pokrivali ter vzdušje v šotorih, kjer so prepevali ustaške pesmi.

Policija slabo vidi

Napad se je po poročanju hrvaških medijev zgodil z blagoslovom policije oziroma hrvaških oblasti, ki niso želeli videti pripadnikov proustašev na prireditvi. Teh pa je bilo kar nekaj, sodeč po objavljenih fotografijah v medijih. Po pisanju spletnega portala Index.hr policija napad na hrvaško novinarsko ekipo opisuje kot "manjši napad, v katerem so tri do zdaj še neidentificirane osebe verbalno napadle novinarko in snemalca HTV-ja ter za njima metale drobno kamenje, pri čemer novinarsko-snemalski dvojec ni bil ranjen".  Identiteto napadalcev bodo po besedah tiskovne predstavnice šibeniško-kninske policijske uprave Marice Kosor poskušali identificirati na podlagi posnetka, ki so ga prejeli od HTV. Zato so na spletni strani objavili slike iz posnetka s pozivom vsem, ki te osebe poznajo, naj se javijo z informacijami, ki bodo pomagale razjasniti okoliščine napada.

Mučenje trajalo eno uro in pol
A neuradna pripoved enega od članov ekipe HTV je po poročanju portala drugačna od uradne različice. Novinarka in snemalec naj bi bila po tej različici napadena v trenutku, ko je snemalec poskušal v kamero ujeti nekaj oseb z ustaškimi simboli, nakar se jim je približala skupina neznancev, ki ju je na silo odvlekla v ograjen prostor ter se nad njima celo uro in pol izživljala, jima grozila ter ju poniževala. Policija je po besedah omenjenega vira prišla po 80-minutnem mučenju.

Neustrezen odziv
Napad na ekipo HTV je obsodilo tudi Hrvaško novinarsko društvo. "Policija se je odzvala izrazito počasi in nezainteresirano, ko so proustaške skupine včeraj v Čavoglavah s kamenjem, grobim vedenjem, izživljanjem in grožnjami s smrtjo napadle novinarko hrvaške televizije Ivono Ramadžo in njenega snemalca Krešimirja Morića," je v izjavi za javnost zapisala predsednica novinarskega društva Zdenka Duke. Kot je dodala, "so bili novinarji eno uro in pol prepuščeni linču pred očmi redarjev, ki se niso odzvali, oziroma z blagoslovom policije, ki se dolgo ni pojavila na prizorišču dogajanja". Še več, v policijskem poročilu o včerajšnjem dogajanju v Čavoglavih napad na novinarje ni niti omenjen, poudarja Dukejeva, izjavo za javnost, v kateri Kosorjeva omenja posnetek HTV, pa je policija posredovala šele po pritisku javnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.