Svet
36 ogledov

Prstni odtis bo izdal zadrogirane voznike

Prstni odtis Shutterstock
Policisti bodo lahko kmalu s pomočjo nove naprave prek vašega prstnega odtisa preverili, ali ste vozili pod vplivom drog.

Napravo so naredili v podjetju Intelligent Fingerprinting, ki deluje v okviru Univerze Vzhodna Anglija. Zaznala bo lahko, ali so v človeškem telesu sledi trave, kokaina in heroina, poroča britanski časnik Daily Telegraph. Tamkajšnja vlada že načrtuje, da bi lahko policisti napravo uporabljali v naslednjih dveh letih.

Preverjanje prisotnosti drog v telesu je trenutno precej zapleteno, saj morajo policisti pri osebi, za katero sumijo, da je vozila pod vplivom nedovoljenih substanc, opraviti pregled krvi. V primeru, da so rezultati pozitivni, jih nato policisti uporabijo kot dokaz za sodišče.

Prednost najnovejše naprave v primerjavi s tistimi, ki prisotnost drog ugotavljajo s pomočjo sline, je tudi ta, da voznik sledi drog ne more skriti. "Slino je težko shraniti," je dejal Paul Yates iz omenjenega podjetja.

"Nekatere droge povzročajo sindrom suhih ust," pravi in dodaja, da lahko posamezniki slino razredčijo s pomočjo hrane ali pijače. "Prednost je tudi ta, ker gre za prstni odtis, ki je edinstven in se ga lahko predstavlja kot dokaz."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.