Svet
43 ogledov

Prva dama Kitajske je slavna pevka

Xi Jinping, sin enega od herojev revolucije, je bil na kongresu kitajske partije izbran za vodjo najštevilčnejše države na svetu, kljub temu pa ostaja precejšnja neznanka v nasprotju z njegovo ženo, ki je pevka.

Ši Džinping | Avtor: Reuters Reuters
Na prvi pogled se Xi precej razlikuje od predhodnika, deset let starejšega Hu Jintaa. Videti je namreč precej bolj sproščen in topel. Njegova žena Peng Liyuan je pevka kitajske ljudske vojske, par pa ima hčerko Xi Minze, ki je pod drugim imenom študirala na Harvardu.

Bogati ljubitelj vojnih filmov

Tančico skrivnosti, ki zagrinja novega vodjo, je junija deloma odstrla agencija Bloomberg, ki je razkrila, da njegovi bližnji razpolagajo z ogromnim bogastvom.

V začetku septembra je Xi za več dni izginil iz javnosti, kar je sprožilo nemalo ugibanj o njegovem zdravstvenem stanju.

Leta 2009 je med obiskom v Mehiki presenetil z zajedljivo izjavo, uperjeno proti tujcem, "ki imajo poln želodec in nimajo drugega dela, kot da s prstom kažejo na Kitajsko".
Ena od depeš, ki jih je objavil WikiLeaks, je razkrila, da ima rad hollywoodske vojne filme, kar naj bi celo sam priznal v pogovoru z ameriškimi diplomati. Njegov najljubši naj bi bil Spielbergovo Reševanje vojaka Ryana.

Nekaj časa preživel v taborišču

Njegov oče, Xi Zhongxun, je bil eden od ustanoviteljev komunistične gverile na severu Kitajske, družina pa je med kulturno revolucijo precej trpela. Xijevo mater so poslali v delovno taborišče, njegovo polsestro pa so ubili. Kot navajajo uradni biografi, je Xi v mladosti veliko bral in študiral, nato je nekaj časa živel na deželi, bil je celo v delovnem taborišču, leta 1974 pa je vstopil v partijo.
Leto pozneje je bil po partijskih navodilih sprejet na prestižno pekinško univerzo Qinghua in postal inženir kemije, a poklica ni nikoli opravljal. Njegova poznejša kariera je tekla gladko, zasebno pa se je poročil s hčerko kitajskega veleposlanika v Veliki Britaniji, a sta se po treh letih ločila.
Leta 1985 je nekaj časa bival v ameriški zvezni državi Iowa, kjer je proučeval kmetijstvo, v začetku tisočletja pa je postal najprej guverner Fujiana in nato šef partije v Zhejiangu. Obe pokrajini veljata za zgled reform na Kitajskem.

Leta 2007 so ga poklicali v Šanghaj, da bi uredil razmere po korupcijskem škandalu, v katerega se je zapletel vodja tamkajšnje partije. Še istega leta je postal član stalnega odbora politbiroja, in sicer šesti od devetih. Njegov vzpon pa se je še nadaljeval. Marca 2008 je postal podpredsednik države, leta 2010 pa še podpredsednik vplivne vojaške komisije.

Žena zaslovela že pred poroko

Pravijo, da bo prva dama Kitajske Peng Liyuan v suhoparen režim prinesla glamur. Zaslovela je z narodnimi pesmimi, v zadnjih letih pa se je postopoma umikala iz sveta glasbe, da bi se posvečala dobrodelnim dejavnostim. Med drugim se je zavzemala za večjo ozaveščenost na temo aidsa, ki je na Kitajskem še vedno tabu. Zelo dejavna je tudi v politiki, saj je članica komunistične partije.

Njena vloga pa se bo zdaj, ko je njen soprog zavzel nov položaj, občutno zmanjšala. Od prvih dam se namreč zahteva, da se držijo v ozadju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.