Svet
20974 ogledov

Odločitev je padla: Cepivu AstraZenece se dokončno odrekajo

Cepljenje
1/3
Profimedia
EU se po težavah z dobavo cepiv družb AstraZeneca in Johnson & Johnson osredotoča na sodelovanje z BioNTechom in Pfizerjem, s katerima začenja pogajanja o novi pogodbi za še 1,8 milijarde odmerkov cepiva v letih 2022 in 2023. Poleg tega bosta ti podjetji še 50 milijonov odmerkov cepiva preusmerili iz druge polovice leta v drugo četrtletje.

BioNTech in Pfizer bo EU v drugem četrtletju pospešeno zagotovil še 50 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 iz pošiljk, ki so bile sicer predvidene za zadnje četrtletje tega leta, je danes povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Skupaj naj bi tako BioNTech in Pfizer v drugem četrtletju EU dostavila 250 milijonov odmerkov cepiv.

Teh 50 milijonov odmerkov se po po besedah von der Leynove med članice razdelilo po načelu pro rata glede na prebivalstvo.

Poleg tega začenja EU z BioNTechom in Pfizerjem pogajanja o tretji pogodbi o dobavi še 1,8 milijarde odmerkov cepiva v letih 2022 in 2023, je sporočila predsednica komisije. Pri tem je kot ključno izpostavila prizadevanja za okrepitev in podaljšanje imunosti ter prilagajanje cepiv novim različicam novega koronavirusa.

Von der Leynova je sicer izpostavila, da se tempo cepljenja v EU krepi. Članice so po torkovih podatkih prejele več kot 126 milijonov odmerkov cepiv. Po današnjih podatkih so cepili 100 milijonov Evropejcev, od tega več kot 27 milijonov z obema odmerkoma.

Covid-19, cepivo, AstraZeneca | Avtor: Profimedia Profimedia

Danska je AstraZeneci rekle ne

Danska pa se v celoti in dolgoročno odreka cepivu proti covidu-19 družbe AstraZeneca, je danes sporočil direktor danskega urada za zdravje Soren Brostrom. Kampanjo cepljenja bodo tako nadaljevali z drugimi cepivi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Danska je s tem postala prva država članica Evropske unije, ki se je odločila za ukinitev cepljenja z AstraZeneco po pojavu redkih, a resnih stranskih učinkov.

Kljub priporočilu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Evropske agencije za zdravila (Ema) naj se cepivo AstraZenece še naprej uporablja, bo Danska kampanjo cepljenja nadaljevala brez tega cepiva, je povedal Brostrom.

Danska je začasno preventivno nehala cepiti z AstraZeneco 11. marca, od takrat cepljenja s tem cepivom niso obnovili.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je prejšnji teden sporočila, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca. Obenem je potrdila, da koristi od cepiva ostajajo večje od tveganj.

Komentarjev 15
 • Avatar Syn
  Syn 19:13 15.april 2021.

  Ne samo na Dansekm, tudi na Norveškem je AstraZeneca substanca strogo prepovedana.

 • dusan72 02:56 15.april 2021.

  Jaz bi pred končno odločitvijo vseeno še počakal na mnenje primarij dr. Potrča

 • Luksi 23:11 14.april 2021.

  Jaz se strinjam, da se uporablja, če si ga kdo želi, ne pa da nimaš izbire.