Svet
15 ogledov

Prva, ki bo šla v zapor zaradi burke?

Burka EPA
Dvaintridesetletnica bi lahko bila prva, ki bo morala zaradi kršenja prepovedi nošnje muslimanskega pokrivala v Franciji v zapor.

Zakon, ki je v Franciji stopil v veljavo 11. aprila letos, ženskam prepoveduje nošnjo muslimanskega pokrivala, ki prekriva celoten obraz, na javnih mestih.

Dvaintridesetletna Hindi Ahmas je bila zaradi kršenja zakona obsojena na 15-dnevno izobraževanje, oglobili jo bodo s 150 evri. Ker tudi pred sodiščem ni želela sneti nikaba, ji niso dovolili vstopa in jo  obsodili v odsotnosti, poroča France24.

Takoj je dejala, da kazni ne misli odslužiti in da bi tečaj državljanstva potrebovali ljudje na sodišču. Če bo svoje napovedi uresničila, ji grozita dve leti zaporne kazni in 30 tisolč evrov globe.

Ni ubogala policistov

Ahmasovo so policisti ustavili v središču Pariza prav na dan, ko je začel zakon veljati. Obraza na zahtevo policistov ni hotela odkriti.

"Če jo bodo zaprli, bo postala obraz boja za pravice žensk v Franciji," je dejal premožni poslovnež Rachid Nekkaz, ki je ustanovil sklad, iz katerega bodo plačevali vse kazni, ki bi jih ženske dobile zaradi nošenja burk in nikabov. Ahmasova je odločena iti do konca, vse do evropskega sodišča za človekove pravice.

Zakon je vzbudil veliko razburjenja. Številni so prepričani, da Francija v imenu varnosti  in zaščite žensk, ki jih možje silijo nositi burke, tepta človekove pravice do svobode izražanja in izražanja verskega prepričanja.

Komentarjev 3
  • privat 18:00 20.december 2011.

    nedolžno žensko zapreti?? gigii ..tebi je to prav??dej ne blodi

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 22:15 19.december 2011.

    A ateistkam ni treba? Saj potem je OK. Krscanke so itak isto usekane kot muslimanke. Ce pa so in koliko boste pa bolj vi vedeli.

  • Gigii 21:20 19.december 2011.

    čisto prav. Krščanske ženske morajo pri njih nosit da pokrivala one pa ne al kaj.musliči ...