Svet
15 ogledov

Prva Kitajka uspešno v vesolje

Liu Jang
1/3
EPA
Kitajska je z vesoljskega izstrelišča Jiuquan na severozahodu države danes uspešno izstrelila vesoljsko plovilo Shenzhou 9 s tričlansko posadko.

Astronavti se bodo v vesolju povezali z modulom Tiangong 1, ki kroži okoli Zemlje, in ustvarili manjši laboratorij. V njem bodo izvajali vesoljske poskuse.

V kitajski posadki je tokrat prvič astronavtka, 33-letna Liu Jang. Posadko sestavljata še astronavta Jing Haipeng in Liu Wang.

Kitajska je danes prvič po septembru 2008 v vesolje znova poslala človeško posadko.

Cilj: lastna vesoljska postaja

Novembra se je plovilo Shenzhou 8 brez posadke uspešno vrnilo na Zemljo, potem ko se je v vesolju dvakrat združilo s Tiangong 1. S tem je Kitajska postala tretja država po ZDA in Rusiji, ki je osvojila tehnologijo za združitev dveh vesoljskih plovil v orbiti.

Kitajska svoj vesoljski program razume kot simbol svojega globalnega statusa, vse večjega tehničnega znanja in uspeha komunistične partije. Cilj programa je državi zagotoviti vesoljsko postajo, na kateri lahko posadka živi več mesecev, po zgledu ruskega Mira in Mednarodne vesoljske postaje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.