Svet
1 ogledov

Prva odpoved zaradi WikiLeaksa

Prav veliko razlogov za veselje Westerwelle in Merklova te dni nimata. Iz objavl Žurnal24 main
Prvi asistent nemškega zunanjega ministra Guida Westerwelleja se je moral posloviti od svoje službe po objavi podatkov na strani WikiLeaksa.

Nemec Helmut Metzner, desna roka nemškega zunanjega ministra, je odstopil zaradi objave podatkov na WikiLeaksu. Metzner je priznal, da je z Američani odkrito govoril o podrobnostih dogovorov med stranko premierke Angele Merkel (CDU/CSU) in Guida Westerwelleja (FDP). Slednji je – ironično – le nekaj dni pred tem v medijih govoril, kako zaupa svojim zaposlenim glede varovanja podatkov.

Nadaljnji koraki zoper 42-letnega Nemca naj ne bi bili sproženi; očitno bo rešen tudi obtožb zaradi domnevnega vohunjenja.

Na ministrstvu za pravosodje so medtem zatrdili, da v njegovi komunikaciji ni bilo nič spornega, saj je bilo konec koncev vzpostavljanje in vzdrževanje kontakta s tujimi ambasadami njegovo delo. Nekateri drugi predstavniki vladne ekipe pravijo tudi, da Američanom ni predal nobenih posebnih informacij. Metznerjeve informacije naj bi Američani uporabili pri svojih pogajanjih z ministrom Westerwellejem. Dejal jim je denimo, da so liberalci naklonjeni ideji umika ameriškega jedrskega orožja iz Nemčije, kar pa je razvidno tudi iz programa koalicije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.