Svet
59 ogledov

Prva preiskava o višanju cen farmacevtov

zdravila, proizvodnja, farmacija, farmacevti Profimedias
Evropska komisija je danes uvedla preiskavo proti južnoafriškemu farmacevtskemu gigantu Aspen Pharma zaradi suma previsokih cen petih zdravil za zdravljenje različnih vrst rakavih obolenj.

Evropska komisija namerava preiskati, ali je farmacevtski gigant zlorabil svoj prevladujoč položaj na trgu in s tem kršil pravila konkurenčnosti EU, so sporočili iz Bruslja. Komisija bo preverila informacije, ki pričajo o tem, da je Aspen tudi za več sto odstotkov neutemeljeno povišal ceno zdravil. Po podatkih komisije je podjetje grozilo z umikom iz prodaje zdravil v nekaterih državah članicah EU, če ne bodo mogli povišati cene. Ponekod naj bi podjetje svoje grožnje tudi uresničilo.

"Ko zbolimo, smo lahko odvisni od določenih zdravil, ki nam lahko rešijo ali podaljšajo življenje," je dejala evropska komisarka za konkurenco Margreth Vestager. Po njenem bi morala biti podjetja nagrajena za izdelavo teh zdravil s tem, da se zagotovi, da jih bodo izdelovala tudi v prihodnje. "Ampak ko se cena določenih zdravil naenkrat zviša za več sto odstotkov, je to nekaj, kar mora komisija preiskovati," je dodala.

Po navedbah evropske organizacije za varstvo potrošnikov (Beuc) gre za nenadomestljiva zdravila, ki rešujejo življenja, zlasti otrok in starejših. Beuc je leta 2016 zahteval uvedbo preiskave, potem ko so italijanske oblasti kaznovale Aspen s petimi milijoni evrov kazni zaradi previsoke cene teh zdravil.

V Italiji se je Aspen posluževal še posebej agresivne pogajalske strategije in je dosegel zvišanje cen za od 300 do 1500 odstotkov.

Aspen je v sporočilu za javnost zapisal, da ne more komentirati postopka, vendar pa jemlje spoštovanje konkurenčnega prava zelo resno in bo konstruktivno sodeloval z Evropsko komisijo v njenem postopku, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • JONIJONI 23:21 15.maj 2017.

    Naj še kdo reče, da denar ne more kupit zdravja.