Svet
7 ogledov

Prva priča 25. junija

Ratko Mladić na sodišču v Haagu. EPA
Prva priča bo na sojenju Ratku Mladiću po štiritedenski zamudi pričala 25. junija.

Mednarodno sodišče v Haagu je zavrnilo zahtevo obrambe Ratka Mladića po prekinitvi sojenja za šest mesecev, ker jim tožilstvo naj ne bi pravočasno razkrilo vseh podatkov. Zahteva je sicer upravičena, vendar ne za tako dolgo časa, saj je učinek včasih "zelo majhen ali ga sploh ni", so pojasnili sodniki. Pri določanju časa trajanja prekinitve so upoštevali delo, ki bi ga še morali opraviti zagovorniki in njihovo podporno osebje. Tožilstvu je bilo naročeno, naj do 30. maja vloži nov vrstni red prič za prvi dan pričanj.

Sodniški svet prav tako meni, da obramba ni končala priprav v predhodnem postopku: "Člani obrambe bodo še naprej pomagali zagovornikom v tednih in mesecih po začetku glavne obravnave, vključno z analizami dokaznega materiala, ki ga bo tožilstvo predstavilo v zvezi s posebnimi pričami."

Mladić se sooča z 11 obtožbami na Mednarodnem kazenskem sodišču za nekdanjo Jugoslavijo, vključno z umori in genocidom. Sojenje je bilo prekinjeno 17. maja zaradi napake tožilcev, kar so tudi sami priznali.

Uvodni nagovor, v katerem so spomnili na grozote pokola v Srebrenici, so tožilci že podali. Julija 1995 so srbske enote v 11 dneh usmrtile osem tisoč muslimanskih moških in fantov na področju, razglašenem za "varno območje" pod okriljem Združenih narodov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.