Svet
14 ogledov

Prva seja nove britanske vlade

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Nova britanska koalicijska vlada pod vodstvom premierja Davida Camerona je en teden po parlamentarnih volitvah začela delo. Prva točka: Zmanjšanje javnega dolga.

V sredo predstavljeni koalicijski dogovor med konservativci in liberalnimi demokrati predvideva takojšnje zmanjšanje javne porabe zaradi visokega javnofinančnega primanjkljaja. Liberalni demokrati so sicer želeli počakati do leta 2011, a je bil na koncu sprejet načrt konservativcev, po katerem naj bi v letošnjem proračunskem letu privarčevali šest milijard funtov.

V sedemstranskem koalicijskem dogovoru ni predviden vstop v območje evra, kar je bila ena od dolgoročnih obljub liberalnih demokratov, prenos dodatnih pristojnosti na EU pa bodo morali potrditi državljani na referendumu, kar so zahtevali konservativci. Je pa poudarjena potreba po reformi bančnega sektorja, s katero bi se izognili morebitni ponovitvi finančne krize iz leta 2008.

David Cameron, prva seja vlade, Velika Britanija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Prvo britansko koalicijsko vlado po drugi svetovni vojni sestavljajo konservativci in liberalni demokrati. 43-letni Cameron je vodjo liberalnih demokratov Nicka Clegga imenoval za namestnika premierja, v vladi pa bodo še štirje ministri iz te stranke, med njimi tudi priznani finančnik Vince Cable kot minister za gospodarstvo.

Novi britanski zunanji minister je konservativec William Hague, ki je znan po svojih evroskeptičnih stališčih. Finančno ministrstvo vodi dolgoletni Cameronov sodelavec George Osborne, njegov namestnik, pristojen za zakladnico, pa je liberalni demokrat Vince Cable. Na čelu obrambnega ministra je konservativec Liam Fox.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.