Svet
14 ogledov

Prva trupla v domovini

posmrtni ostanki EPA
V nizozemski Eindhoven sta danes prispeli letali s posmrtnimi ostanki žrtev strmoglavljenja. 40 krst so pričakali svojci žrtev ter vrh nizozemske politike.

Letali sta prileteli z letališča v Harkovu na vzhodu Ukrajine. Omenjeni letali bosta v prihodnjih dneh, predvidoma do petka, iz Harkova na Nizozemsko prepeljali vse žrtve strmoglavljenja. Proruski separatisti naj bi na vlaku v Harkov poslali le kakih 200 trupel, čeprav se je sprva govorilo, da je na vlaku 280 trupel.

Po besedah nizozemskega premiera Marka Rutte bi lahko identifikacija žrtev trajala več mesecev. Posmrtnih ostankov vsaj šestnajstih potnikov še niso našli. V preiskavi sicer sodelujejo še ukrajinski in malezijski ter drugi strokovnjaki - tudi britanski, ki od danes pomagajo pri pridobivanju podatkov s črnih skrinjic letala.

Črna skrinjica poškodovana, a je pomnilnik ohranjen

Črni skrinjici sta ponoči romali iz rok malezijskih v roke nizozemskih strokovnjakov, ti pa so jih nato danes zjutraj predali naprej britanskim preiskovalcem letalskih nesreč. Ena od črnih skrinjic beleži tehnične podatke o delovanju letala, druga pa snema zvoke, npr. glasove pilotov in morda tudi zvok same eksplozije. Nizozemski preiskovalci so sporočili, da je skrinjica, ki beleži zvoke, poškodovana, a da je pomnilnik ohranjen. Strokovnjaki sicer opozarjajo, da ni mogoče z gotovostjo napovedovati, kako koristni bodo dejansko ti podatki.

Rusi sestrelili dve ukrajinski letali 

Medtem ko mednarodni preiskovalci ugotavljajo odgovornost za domnevno sestrelitev malezijskega letala, sta bili na vzhodu Ukrajine blizu kraja Snižne sestreljeni dve ukrajinski vojaški letali, je sporočila ukrajinska vojska. Kijev je ob tem zatrdil, da sta bili letali sestreljeni z ozemlja Rusije.

Predstavnik ukrajinskega sveta za nacionalno varnost Andrej Lišenko je povedal, da sta bili letali na višini 5200 metrov, ko sta bili sestreljeni. To po njegovih besedah pomeni, da ju niso sestrelili separatisti, saj ti s svojimi premičnimi raketometi te višine ne morejo doseči. "Letali sta bili sestreljeni z močnimi protiletalskimi raketnimi sistemi - po začasnih informacijah z raketami z ozemlja Ruske federacije," je zatrdil.

Ukrajina in Rusija obtožujeta druga drugo

Malezijsko letalo z 298 potniki na krovu je bilo na poti iz Amsterdama proti Kuala Lumpurju. Strmoglavilo je na območju blizu ruske meje, ki ga nadzirajo uporniki. Rusko obrambno ministrstvo je medtem predstavilo podatke svojih obveščevalnih služb. Ti kažejo na krivdo Ukrajine. Radarji ruskega obrambnega ministrstva naj bi tako tik pred nesrečo v zračnem prostoru nad Ukrajino zaznali ukrajinskega lovca. Poleg tega so ruski obveščevalci na satelitskih posnetkih zaznali premike oklepnikov z raketnimi sistemi na območje konflikta. 

"Najverjetnejša razlaga za sestrelitev malezijskega letala je, da so ga ruski separatisti sestrelili po nesreči, " je povedal neimenovani predstavnik ameriške obveščevalne službe. Letalo naj bi sestrelila raketa zemlja-zrak SA-11. Ameriški obveščevalci niso našli neposrednih dokazov, da bi bila v sestrelitev vpletna Rusija, vedar menijo, da so separatisti v Ukrajini raketni sistem dobili od Moskve.

Obveščevalci nimajo informacij o tem, ali so bili pri sestrelitvi prisotni ruski vojaki, niti o tem, da bi bila posadka pri raketnem sistemu izurjena v Rusiji. Imajo pa podatke o tem, da je raketa poletela z ukrajinskega ozemlja pod nadzorom separatistov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.