Svet
80 ogledov

Prva uspešna presaditev penisa

Zdravniki Profimedias
21-letniku transplantirali ud mrtvega darovalca.

Moški, ki so je decemra lani, dobil nov penis, je popolnoma okreval in lahko znova normalno urinira, prav tako pa je ponovno pridobil reproduktivne zmožnosti, so sporočili južnoafriški zdravniki. Gre za prvo uspešno presaditev penisa na svetu.

21-letniemu fantu so ud amputirali pri obredu obrezovanja. Operirali so ga v bilnišnici Tygerberg v Cape Townu in mu med dveurno operacijo transplantiralu ud mrtvega darovalca. 

"Dokazali smo, da je možno. Nekomu lahko damo organ, ki je tako dober kot tisti, ki ga je imel," je povedal Frank Graewe, vodja plastične rekonstruktivne kirurgije na Univerzi Stellenbosch. 

BBC sicer poroča, da se čut za tip na organu naj bi se popolnoma povrnil v dveh letih, 21-letnik pa je že zmožen erekcije, ejakulacije in orgazma.

Presaditve doslej neuspešne

V preteklosti so že poskušali presaditi penis. Leta 2006 so kitajskemu moškemu penis presadili, a so njegovi zdravniki organ po dveh tednih odstranili zaradi"resnih psiholoških problemov bolnika in njegove soproge".

Pogoste nesreče pri obrezovanju

Vsako leto v Južni Afriki med obrezovanjem v okviru obredov, s katerimi naj bi postali moški, številnim najstnikom in mladim moškim po nesreči odrežejo penis. Fantje iz nekaterih etničnih skupin približno mesec dni preživijo v odročnih predelih kot del obreda prehoda v odraslost. V obred pa sodijo tudi obrezovanje ter nauki o moškem pogumu in disciplini.

Južnoafriška komisija je lani ugotovila, da je zaradi teh obredov med letoma 2008 in 2013 umrlo 486 najstnikov in mladih moških, glavni razlog pa so bili zapleti, kot so okužbe po obrezovanju.

Komentarjev 4
  • mph 11:38 15.marec 2015.

    ... pa tudi nafta ni tukaj zraven.

  • mph 11:38 15.marec 2015.

    Mislim, da je v ozadju dokazovanje "moškosti", koliko nekdo prenese bolečine ali kaj podobnega, ali pa workaround za pomanjkanje higiene, ... Dejansko je nekaj manj raka pri obrezanih kot ne, je pa že tako zelo redek in mora nekdo bit ...prikaži več res umazan. Pa tudi, če bi test bolečine vključeval rezanje prsta, ušesa, ... bi to omejilo funkcionalnost, pa je morda tista kožica bila idealen kandidat. Kdo ve, tako malo kar sem pobral po forumih. Jasno bi z zakonom prepovedal razen, če gre za kakšno strogo medicinsko indikacijo, ne pa, da je indikacija človeška neumnost (religija).Absolutno nobenega opravičila pa ni pri zločinskem obrezovanju punčk, kjer pa je edini namen pobrat odrasli ženski kasneje ves užitek pri seksu in jo naredit še bolj samo stroj za rojevanje otrok, pospravljanje, ... tam pa bi moral napredni svet to obsodit kot zločin proti človeštvu in preganjat z vsemi sredstvi. Ampak ... a, ja, ... v imenu vere in drugih neumnosti je pač vse dovoljeno. Pa tudi nafta ni tukaj z

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 01:46 15.marec 2015.

    res ne razumem koncepta obrezovanja...nikakor ne morm razumet tega pa če se še tko trudm.