Svet
15 ogledov

Prva žrtev odporne bakterije

V britanskih bolnišnicah imajo vse več primerov sicer vsakdanjih bakterij, ki so Žurnal24 main
Moški iz Belgije, ki je danes umrl v bruseljski bolnišnici, je prva žrtev bakterije, ki je zaradi prisotnosti encima New Delhi metallo-β-lactamase 1 (NDM-1) odporna tudi na najmočnejše antibiotike.
Po doslej znanih podatkih sicer v Sloveniji primera NDM-1 še ni bilo, čeprav so slovenski imunologi pri bolnikih, ki so se zdravili v kateri od azijskih držav, že pred leti zasledili prisotnost za antibiotike odpornejših bakterij.

Belgijski mediji poročajo, da je moški junija letos v Pakistanu utrpel hudo prometno nesrečo, namestili so ga v eno izmed pakistanskih bolnišnic, kjer so mu oskrbeli odprto rano na nogi, nakar se je vrnil v Belgijo. V času, ko se je oglasil pri osebnem zdravniku, je bil že okužen z bakterijo, ki vsebuje encim NDM-1, kar pomeni, da je odporna tudi na najmočnejše do zdaj znane antibiotike carbaneme. Ti se uporabljajo zgolj za nujne primere in za zdravljenje res trdovratnih okužb z drugimi odpornimi bakterijami.

Moškega so poskušali rešiti z vsemi možnimi terapijami, vendar je v nekaj dneh umrl zaradi zastrupitve krvi, tako imenovane sepse. Mikrobiolog Denis Pierard, ki je zdravil umrlega bolnika, je medijem povedal, da je bil moški sicer že drugi primer okužbe z bakterijo NDM-1 letos.

Izogibanje posegom v Indiji in Pakistanu
Bakterije s tem encimom so sicer najpogostejše v Indiji in Pakistanu, v Evropo pa so se razširile predvsem z ljudmi, ki so se v Indijo in Pakistan odpravili na lepotne operacije ali presaditve organov. Britanski mediji so pred nekaj dnevi poročali o okužbah 37 Britancev, ki so bili v zadnji mesecih zdravljeni ali operirani v kateri od bolnišnic južne Azije.

IVZ svetuje previdnost pri odločanju za zdravstvene posege v Pakistanu in Indiji, za turiste, ki se namenjajo v omenjeni državi, pa ne vidijo večje nevarnosti, vsekakor pa svetujejo ustrezno skrb za higieno in previdnost pri uživanju surove hrane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.