Svet
19 ogledov

Prva zunanjepolitična poteza Donalda Trumpa je storjena

Donald Trump Profimedias
Voditelji Evropske unije so že včeraj novoizvoljenega ameriškega predsednika povabili na srečanje, pri čemer so izpostavili nestabilnost dvostranskih odnosov in potrebo po spoštovanju demokratskih načel.

"Menim, da nobena država danes ne more biti velika v izolaciji," je po izvolitvi Donalda Trumpa za novega ameriškega predsednika menil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki se je tako obregnil ob besede 'Naredimo Ameriko spet veliko'. Tusk je dodal, da Evropa in Združene države Amerike enostavno nimajo druge opcije, kot da sodelujejo.

Tusk je skupaj s predsednikom Evropske komisije Jeanom Claudom Junckerjem Trumpu naslovil skupno čestitko, v kateri sta izpostavila, da je danes pomembneje kot kdaj koli okrepiti čezatlantske odnose. V pismu sta ga pozvala, da čim prej obišče Evropo, kjer bi na vrhu razpravljali o prihodnosti skupnih odnosih in skupnih izzivih, kot je boj z Islamsko državo, konflikt v Ukrajini in problematični dogovori o trgovinskem sporazumu med Evropsko unijo in ZDA.

Putin med prvimi, Kremelj previden

Kot je znano, med prvimi, ki so čestitali Trumpu, je bil ruski predsednik Vladimir Putin, ki je ravno tako poudaril, da si v teh kritičnih razmerah želi boljših odnosov. V interesu obeh držav in sveta pa je konstruktiven dialog, osnovan na enakopravnosti in spoštovanju, je v izjavi za javnost zapisal Kremelj. Predsednik ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin je v imenu poslancev dejal, da prav tako pričakuje bolj sproščen odnos med državama. Kot menijo opazovalci, si Kremelj za začetek obeta, da bi Trumpova zmaga lahko začrtala pot proti ukinitvi sankcij, ki jih je ob ruskem posredovanju v Ukrajini uvedel zahod.

Še v času kampanje je več tako zahodnih kot ruskih medijev opravljalo primerjave med Putinom in Trumpom. Oba sta poznana po močnem in brezkompromisnem nastopu, zaradi česar so nekateri ruski politiki prepričani, da bosta voditelja sklenila priajteljstvo, kot je veljalo med Putinom in nekdanjim italijanskim premierjem Silvijem Berlusconijem. Trump je sicer že med kampanjo omenil, da bi še pred zaprisego rad obiskal Rusijo. Za zdaj uradno znani takšni načrti še niso.

Kremelj je za razliko od nekaterih ruskih politikov bolj previden; direktor ruskega sveta za mednarodne odnose Andrej Kotrunov opozarja, da je Trump kot politik nepoznan. "Nepredvidljiv je. Pri njem človek v resnici nikoli ne ve, kaj lahko pričakuje."

Najprej pa ... Izrael

Medtem je Trump kot novoizvoljeni predsednik že povlekel prvo zunanjepolitično potezo, ki pa nima povezave ne z Evropsko unijo ne z Rusijo. Iz njegovega kroga so napovedali, da je prva stvar, ki jo želi storiti, čim prej organizirati sestanek z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem.

Slednji se je včeraj pridružil čestitkam Trumpu ob njegovi izvolitvi in v čestitki novega predsednika označil kot pravega prijatelja Izraela. Kot je dejal, se veseli sodelovanja z njim za izboljšanje varnosti, stabilnosti in miru v njihovi regiji. "Železna vez med ZDA in Izraelom temelji na skupnih vrednotah, podprta je s skupnimi interesi in gnana s skupno usodo," je dodal Netanjahu. Kasneje so sporočili, da se je premier po telefonu pogovarjal s Trumpom, ki ga je že povabil na obisk v Washington.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Zmago 14:24 12.november 2016.

    Ja, ja, najprej po blagoslov ............ sinov Izraelovih. ;-\

  • Žurnalček 22:13 11.november 2016.

    Ode vam globalistika u hurac , kajti udaril bo Kitajcem tolk carine , da bodo njihovi izdelki dražji kot domači in s tem se bodo podjetniki takoj lotili izdelave istih. Nabil bo davke podjetjem , ki imajo proizvodnjo preseljeno na ...prikaži več Kitajsko in vrnili jo bodo v ZDA. Tu ne gre za zapiranje tržišča ampak enostavno prisiliti Kitajsko , da spoštuje svojo delovno silo , sindikalne pravice delavcev in plače ! Na to bo shebu Kitajce in pridobil USA sindikate !