Svet
15 ogledov

Prve slike firbcanja po Marsu

Misija Curiosity
1/7
Žurnal24 main
Ob 7.31 je na Marsu, v najglobljem kraterju Gale, uspešno pristal rover Curiosity (Radovednost), ki je že poslal prve fotografije z rdečega planeta.

Misija Curiosityja bo na Marsu trajala prihodnji dve leti. Največji raziskovalni laboratorij na dveh kolesih bo v tem času iskal dokaze o tem, ali je tudi na tem planetu včasih obstajalo življenje.

V laboratoriju Jet Propulsion v bližini Los Angelesa je ob uspešnem pristanku izbruhnilo veselje, smeh in aplavz. Nedolgo za tem so pri Nasi že dobili prve tri fotografije z roverja.

Prikaz pristanka si lahko ogledate na tej povezavi.

Pristanek upočasnila tudi padala

Še posebej napeto je bilo med sedemminutno fazo pristajanja, saj bi lahko šlo ob zelo zapletenem pristanku marsikaj narobe.

Padanje Curiosityja so upočasnila padala in rakete, predvsem pa poseben lebdeči žerjav, ki je potoval skupaj z roverjem. Ta je s pomočjo raket lebdel nad površino in Curiosity spustil na tla po vrvi, nato pa se odstranil.

Draga in dovršena misija

Curiosity je na pot po vesolju novembra lani poslala raketa Atlas. Nasa je za priprave na misijo porabila deset let in 2,5 milijarde dolarjev. Gre za doslej najdražjo in tehnično najbolj dovršeno misijo na Mars.

Roverjeve mere

Rover v velikosti manjšega avtomobila, ki tehta 2,4 tone, je opremljen z orodji za jemanje in analizo vzorcev, poganja pa ga električni generator na plutonij, ki mu zagotavlja življenjsko dobo 14 let. Na dan naj bi prepotoval do 200 metrov po 154 kilometrov širokem kraterju Gale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.