Svet
18 ogledov

Prve volitve po 1986 postale farsa

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Sudanu so se začele prve večstrankarske volitve po letu 1986. Udeležba je nižja od pričakovanj.

Na volitvah bo imelo do torka okoli 16,5 milijona volilnih upravičencev možnost poleg poslancev izbirati tudi predsednika države in predstavnike lokalnih oblasti. Udeležba na voliščih, kjer dogajanje spremljajo poostreni ukrepi, je zaenkrat precej nizka.

Volitve spremlja več kot 800 mednarodnih opazovalcev, dogajanje pa zaenkrat poteka brez zapletov. Prvi rezultati bodo sicer znani šele 18. aprila.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Opozicija bojkotira volitve
Čeprav naj bi šlo pri tem za zgodovinski dogodek, vse kaže, da bo Sudan priča le volilni farsi. Opozicija je namreč že pred dnevi napovedala bojkot volitev: v sredo je to storila ena največjih opozicijskih skupin v državi Uma, v četrtek je bojkot volitev v severnih sudanskih zveznih državah napovedalo nekdaj uporniško Ljudsko osvobodilno gibanje, še pred tem pa je iz tekme za predsedniško mesto odstopil njihov kandidat Jaser Arman.

Svojega kandidata za predsednika Sadika al Mahdija je umaknila tudi Uma. S tem dosedanji predsednik Omar al Bašir praktično nima več prave konkurence in bo po vsej verjetnosti slavil prepričljivo zmago.

Opozicija vladajočo al Baširjevo Nacionalno kongresno stranko sicer neprestano obtožuje, da s pomočjo državnih sredstev obvladuje in si prikraja domala vse medije v državi ter celo nadzira državno volilno komisijo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.