Svet
2 ogledov

Prvi bo nepozaben

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Vroči stol. "Tujina bo hitro ocenila, ali beseda predsednika EU kaj velja," meni Irena Brinar s FDV.

"Bolj kot bo predsednik karizmatičen in energičen, bolje bo opredelil funkcijo predsednika Evropske unije v bodoče," meni Irena Brinar s fakultete za družbene vede.

Delo predsednika:
Predstavnik.

Predsednik EU bo izvoljen za 2,5-letni mandat z možnostjo ene ponovne izvolitve. Vodil bo vrhove EU, svet ministrov EU, skrbel za doseganje soglasja v EU in jo predstavljal na svetovnem odru.

V javnosti kroži več imen kandidatov, vendar pa še vedno ni jasno, kdo bo 1. decembra začel opravljati funkcijo predsednika sveta EU z 2,5-letnim mandatom.

Poenotene zunanje zadeve
Zadnje dni nekateri tuji mediji kot favorita izpostavljajo belgijskega premierja Hermana van Rompuya. Britanski Times ga je že označil kot nenevarnega prijazneža, katerega najboljša kvalifikacija je, da si zaradi nepoznanosti v EU ni uspel nakopati sovražnikov. Brinarjeva pravi, da bo predsednik v osnovi opravljal bolj ceremonialno funkcijo, da pa je veliko odvisno od tega, kdo bo to mesto zasedel prvi.

Funkcija zunanjega ministra bo združila funkcije treh evropskih komisarjev, ki so se ukvarjali z zunanjimi zadevami, vodil pa bo tudi svet za zunanje zadeve,” še pravi Brinarjeva.

Predsedstvo ostaja
Predsedovanje sveta EU, ki ga je lani za pol leta prevzela tudi Slovenija, po uveljavitvi Lizbonske pogodbe ostaja, se bo pa ukvarjalo z bolj tehničnimi področji.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.